Quantcast
Ердоган: "Франция иска да създаде антиислямска система" | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Ердоган: "Франция иска да създаде антиислямска система"

4 771
 Снимка: ЕПА/БГНЕС
Реджеп Таип Ердоган

 По време на видеоконференция на Организацията за ислямско сътрудничество президентът на Турция Реджеп Таип Ердоган остро разкритикува френския си колега Еманюел Макрон заради идеята му за "просветен ислям”, съобщи БГНЕС, позовавайки се на РИА Новости.

Френските власти предвиждат да се заемат сериозно с обучението на децата в училище, като част от борбата с ислямския фундаментализъм. В своя реч, която засегна борбата със сепаратизма във Франция, Макрон каза, че се предвижда създаването на законопроект, насочен към утвърждаване на републиканските ценности. Ще има и организация, която да помогне при създаването на "просветен ислям" във Франция. Това ще стане съвместно със Съвета на мюсюлманите в страната. Според Макрон е важно ислямът във Франция да не се влияе от външни фактори, а контролът върху финансиране на джамиите да бъде допълнително затегнат. 

Според Ердоган обаче зад този ход на френския му колега прозира идеята да се създаде антиислямска система, която цели да се забрани провеждането на религиозни ритуали извън дома и използването на религиозни символи. "Основната цел на подобни инициативи, водени от Макрон, е да се изчистят стари сметки с исляма и мюсюлманите“, каза Ердоган, цитиран от турския вестник Daily Sabah. Той каза, че такава система "не е демокрация, а тоталитаризъм".

----

Докато продължава полицейското разследване на мрежи, заподозрени в разпространение на крайни религиозни вярвания, омраза и насърчаване на насилие, вътрешният министър на Франция Жералд Дарманин съобщи, че известна джамия  в северното предградие на Париж ще бъде затворена за шест месеца, предаде в. "Гардиън". Източник, близък до разследването, допълни, че джамията, която е посещавана от около 1500 поклонници, е публикувала видео във Фесйсбук за Самюел Пати дни преди 47-годишният учител да бъде убит. Видеото остро критикува решението на Пати да покаже на класа - след като дава възможност на мюсюлманските ученици да напуснат, ако се чувстват неудобно - две карикатури на пророка Мохамед заедно с други карикатури като част от дискусия в клас за свободата на словото.

Министърът на образованието Жан-Мишел Бланкер каза, че Пати посмъртно ще бъде удостоен с най-високото отличие на Франция - Орденът на почетния легион на церемония в Сорбоната в сряда.

Ключови думи:

Макрон, Ердоган, ислям
11

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Доживотни присъди получиха участниците в опита за преврат в Турция

26.11.2020

1078 3
Заведенията във Франция остават затворени поне до 20 януари

24.11.2020

1576 2
Главното мюфтийство в България брани Ердоган

29.10.2020

1160 27

Коментари

S luncho6
снимка на S luncho6

>>><<<<
Маалко късничко! Страната е вече инфектирана и скоро ще бъде окомплектована като ислямска.

Forza NATO

Макрон - Гюленист № 1 на Западноевропейския вилает! 😄

риболовец 5

   От "кристалната нощ" са минали 82 години.

   И 10 дни.

Boris65

Не исляма а Путин, Лукашенко, Ким 1, 2 и 3, Карл Маркс, Фридрих Енгелс, Джугашвили, Кадафи, Мадуро, Кастро и прочее православни руснаци славяни са заплаха за Европа! 

Обективен_291
Само Путин може да спаси Европа от ислямизма. Веднъж го доказа в Чеченските войни, втори път в Сирия. А преди 142 г Русия спаси християнска България от башибозука и ислямското издевателство.
Платон
снимка на Платон

В сирия на неколко пъти даже - колко беха окончателните победи и пълното и финално остъкляване на врага и песъко? 3? 4?... Ех, отвадна не се е мяркала новата такваз за праздник... Само пут.ин мое да спаси Европа от обективните номераторе... 

bobcho

Франция от много отдавна не е християнска, делът на всякакви африкански и отвъдморски територии е голям и неконтролируем. Оттук може само да диша прахта на Турция, която е доста по-подредена от гледна точка етнически състав. 

Кире

Няма как най-миролюбивата религия да има вина. Виновни са тия шовинисти франсетата! Кой кара тоя умник да се подиграва на Пророка? Не знае ли, че от с тия главорези Путин води война в самата Руска федерация? 

 

Но Аллах е милостив към правоверните и ще победят. И без туй са повече от иноверците в самата Франция! Пък и скоро беше годишнина от битката при Поатие. Време е за реванш!

 

👀

 

Впрочем, религиозните свободи на правоверните в България как са? Не е ли имало скоро оплакване? Триото може да се поинтересува и да прати още някоя докладна на шефчетата. Тоя път Баце няма кво да се оправдава с джендъри.

adam mitnik
снимка на adam mitnik

*

НЕКЪФ ЧОВЕЧЕЦ

Не би трябвало да се използва в негативен контекст понятието ''ислямски фудаментализъм''. Това е обръщане към фундаментите, към началото на исляма. Заплаха крие ''ислямския радикализъм'', в който е концентрирана нетърпимост към другите филосовски концепции за света и живота. Това са съвсем различни неща. Все по-малко, или все по-тихи стават ''хафъзите'', тези който знаят всички сури на Корана и го тълкуват с лювов и разбиране към всички.

Аз съм Православен Християнин, но с болка съм чел какво са направили Кръстоносците 1199 в Ерусалим и 1204 в Константинопол /избили са всичко, без разлика на пол, възраст, религия/. Ако говорим за ''диващина'', то след като папата им обещал греховете и дълговете им да бъдат опростени, първите ''Кръстоносци'' /зашили по един кръст на дрипите си/, били ''Фридрих Касапина'', ''Годфрид Голтака'' и други такива ''сладкиши мамини''. Мечтая си с тези деликатни въпроси да започнат да се занимават ерудирани и толерантни личности, тъй като темите са с ''космическа сложност''

Alanon

Това """, но с болка съм чел какво са направили Кръстоносците 1199 в Ерусалим """ се е случило през лятото на 1099...

Влез или се регистрирай за да коментираш