Медия без
политическа реклама

Ердоган: "Франция иска да създаде антиислямска система"

20 Окт. 2020
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Реджеп Таип Ердоган

 По време на видеоконференция на Организацията за ислямско сътрудничество президентът на Турция Реджеп Таип Ердоган остро разкритикува френския си колега Еманюел Макрон заради идеята му за "просветен ислям”, съобщи БГНЕС, позовавайки се на РИА Новости.

Френските власти предвиждат да се заемат сериозно с обучението на децата в училище, като част от борбата с ислямския фундаментализъм. В своя реч, която засегна борбата със сепаратизма във Франция, Макрон каза, че се предвижда създаването на законопроект, насочен към утвърждаване на републиканските ценности. Ще има и организация, която да помогне при създаването на "просветен ислям" във Франция. Това ще стане съвместно със Съвета на мюсюлманите в страната. Според Макрон е важно ислямът във Франция да не се влияе от външни фактори, а контролът върху финансиране на джамиите да бъде допълнително затегнат. 

Според Ердоган обаче зад този ход на френския му колега прозира идеята да се създаде антиислямска система, която цели да се забрани провеждането на религиозни ритуали извън дома и използването на религиозни символи. "Основната цел на подобни инициативи, водени от Макрон, е да се изчистят стари сметки с исляма и мюсюлманите“, каза Ердоган, цитиран от турския вестник Daily Sabah. Той каза, че такава система "не е демокрация, а тоталитаризъм".

----

Докато продължава полицейското разследване на мрежи, заподозрени в разпространение на крайни религиозни вярвания, омраза и насърчаване на насилие, вътрешният министър на Франция Жералд Дарманин съобщи, че известна джамия  в северното предградие на Париж ще бъде затворена за шест месеца, предаде в. "Гардиън". Източник, близък до разследването, допълни, че джамията, която е посещавана от около 1500 поклонници, е публикувала видео във Фесйсбук за Самюел Пати дни преди 47-годишният учител да бъде убит. Видеото остро критикува решението на Пати да покаже на класа - след като дава възможност на мюсюлманските ученици да напуснат, ако се чувстват неудобно - две карикатури на пророка Мохамед заедно с други карикатури като част от дискусия в клас за свободата на словото.

Министърът на образованието Жан-Мишел Бланкер каза, че Пати посмъртно ще бъде удостоен с най-високото отличие на Франция - Орденът на почетния легион на церемония в Сорбоната в сряда.

Още по темата