facebook
twitter

Чужбина

ЕП: Русия вече не е стратегически партньор на ЕС

911
Пресслужба на ЕП
Сандра Калниете

Европарламентът вече не смята Русия за стратегически партньор на ЕС. Това е записано в резолюция, гласувана в пленарна зала вчера. Тя няма задължителен характер. Резолюцията бе внесена въз основа на доклад на латвийската евродепутатка Сандра Калниете (ЕНП). 402-ма депутати я подкрепиха, 163-ма бяха против, 89 се въздържаха, предаде "Дойче веле".

Основната причина за промененото отношение към Русия са нарушенията от страна на Москва на международното право и на демократичните принципи, сред които "окупация и анексиране на Крим, регион на Украйна", "пряко и опосредствано участие във въоръжени конфликти в източната част на Украйна", както и това, че Русия продължава да нарушава териториалната цялост на Грузия и Молдова. Евродепутатите осъждат и действията на Русия на територията на ЕС, като например участието в отравянето на Сергей Скрипал във Великобритания, кампаниите за дезинформация и кибератаки, връзките на руското правителство с крайнодесни и популистки сили в ЕС. В резолюцията обаче се предвижда продължаване на диалога с Русия.

Ключови думи:

ЕП, Русия
7

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Самолет "Сухой Суперджет 100" претърпя инцидент

19.05.2019

2800 51
И Ирак реши да купи зенитно-ракетни системи С-400 от Русия

18.05.2019

5773 44
Меркел: Европа трябва да се изправи срещу Китай, Русия и САЩ

17.05.2019

4084 60

Коментари

дъртреалист

ЕП не управлява ЕС.

Кире
Станишев: „Днес Делегацията на българските социалисти гласува категорично против предложената от ЕНП резолюция относно състоянието на политическите отношения между ЕС и Русия. В 56 точки ЕП изброява 56 смъртни гряха на Русия, но не предлага нищо ново като решение. За съжаление, предложението на социалистите да бъдат възстановени контактите на парламентарно ниво срещна ожесточена съпротива от страна на десните. Този подход на „окопаване“ не вещае нищо добро както за Европа, така и за България“.
ablepsia

Поне некви доказателства за изтъкнатите от латвийката "доводи" - за скрипаленето, за "участието на РФ във въоръжения конфликт в източната част на Украйна" и т.н.? Или понеже така твърдят наглосаксите и присъдружните тям медии, начи хайли лайкли е така и инак хич не може да бъде?

JollyRoger's

АхЪ! НИдей, нИдей! АхЪ, Сандра! Ти пиле шарено!

Цирк...🐏💨

ЗИП
снимка на ЗИП

Who cares ?

 

В този свят има само интереси и нищо друго. Няма приятели, няма партньори, няма нищо друго освен интереси.....

 

:))

дъртреалист

нищо друго освен интереси.....

Да, обаче в случая някой налага рамки, които назначават врага и предварително изключват наличие на общи интереси... 

Тази комисия не е съвсем европейска, както и 2/3 от ЕП.

А и в странно острата еу позиция по Берекзит личи задокеански интерес.

 

dobadoba

'Тя(резолюцията) няма задължителен характер.'

Т.е. всяка една Държава може сама да си определя политиката в случая.

⚓️

Влез или се регистрирай за да коментираш

×