facebook
twitter

Чужбина

ЕК заплаши да накаже Румъния заради върховенството на закона

Брюксел има сериозни притеснения за независимостта на съдебната система и борбата срещу корупцията
211
ЕПА/БГНЕС
Първият зам.-председател на ЕК Франс Тимерманс изпрати предупредително писмо до правителството в Букурещ.

ЕК предупреди Румъния, че ще предприеме съдебни мерки, ако социалистическото правителство в Букурещ продължава да прокарва мерки, които подкопават върховенството на закона, писа британският в. "Гардиън". Предупреждението е изпратено под формата на писмо от първия зам.-председател на ЕК Франс Тимерманс.  "Основните притеснения са свързани с намеса в независимостта на съдебната система и ефективната борба срещу корупцията, включително защитата на финансовите интереси на ЕС и по-конкретно наскоро приетите изменения в наказателния кодекс, които създават на практика безнаказаност за престъпления", обясни на пресконференция в Брюксел говорителят на ЕК Маргаритис Схинас.

ЕК вече стартира наказателни процедури срещу Унгария и Полша заради опитите им да поставят под държавен контрол съдилища, медии, научни институции и др. Те могат да доведат до лишаването на двете държави от правото им на глас в ЕС. Брюксел също така предприе наказателни мерки спрямо Варшава заради промени в съдебната система, които дават на управляващата партия "Право и справедливост" голям контрол върху полските съдилища. Говорителят на ЕК Схинас  заяви, че подобни действия може да бъдат предприети срещу Букурещ. До края на месец юни Румъния е ротационен председател на ЕС. 

Според високопоставен дипломат от ЕС, пожелал анонимност и цитиран от в. "Гардиън", като наказание Румъния можела да бъде лишена и от средствата, които получава от еврофондове. "Румънското правителство системно подкопава върховенството на закона с единствената цел да спаси корумпирани политически лидери от затвор", коментира още той.  "Ако Букурещ продължи по този опасен път, влизането в шенгенската зона ще си остане мираж".

КАРЕ - ПОЗИЦИЯ

Австрийският канцлер Себастиан Курц поиска 1000 европейски регулации да бъдат отменени или на държавите от ЕС да бъде дадено правото за регулации в доста области, съобщиха агенциите. Той сравни настоящата ситуация с "регулаторно безумие" и "покровителствено отношение" на Брюксел. Според него ЕС трябва да даде отговори на въпроси, свързани със сигурността, охраната на външните граници и климатичните промени. 

 

Все още няма коментари

Още

Българин загина при катастрофа в Румъния

25.06.2019

587
Брюксел прати допълнителни въпроси за държавната помощ за "Марица-изток 2"

25.06.2019

Румяна Гочева

1078 4
ЕК поиска да въведем изцяло пазарни цени за тока

24.06.2019

Румяна Гочева

1459 2

Влез или се регистрирай за да коментираш

×