facebook
twitter

Чужбина

Ципрас обеща да свали ДДС за храните в Гърция

341
ЕПА/БГНЕС
Гръцкият премиер Алексис Ципрас (в средата) обяви в присъствието на финансовия министър Евклидис Цакалотос (вдясно) и вицепремиера Янис Драгасакис (вляво) предвижданите от кабинета данъчни облекчения.

ДДС върху храните в Гърция ще бъде намален от 24% на 13 на сто, съобщи премиерът Алексис Ципрас. Ще бъде понижен наполовина и енергийният данък, като от 13% той ще стане 6, обеща министър-председателят. Той обеща да отреже с 2 на сто и данъка върху хотелиерите - от 13 на 11 процента. Парите за понижаването на данъците ще се вземат от преизпълнение на събирането на данъци, което е в размер на 1.14 милиарда евро.

ДДС върху храните бе увеличено през 2015 и 2016 г. в Гърция в рамките на условията на кредиторите по спасителната програма. Освен данъчни облекчения премиерът от лявата СИРИЗА обеща на бедните пенсионери с най-ниски доходи всяка година да им се изплаща допълнително половината от размера на месечната им пенсия, съобщи "Дойче веле".

Ципрас съобщи на пресконференция във вторник, че спестяванията и по-добрите от очакваните икономически резултати ще позволят на Гърция и да изкупи обратно 3.6 милиарда евро "скъпи" кредити от Международния валутен фонд. Преди европейските и местните избори на 26 май и националните избори в края на годината Ципрас обяви намаляване на данъците върху храните и енергията, "така че гърците ще почувстват възможно най-бързо... възстановяването на икономиката".

Алексис Ципрас се бори да настигне основната опозиционна консервативна партия „Нова демокрация”, която води в социологическите проучвания с 10 на сто преднина пред СИРИЗА.

Ключови думи:

Гърция, Ципрас, данъци, пенсии
2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Гръцката църква призна автокефалността на украинската

12.10.2019

1301 13
Задържаха 24 мигранти и водача им край Свиленград

09.10.2019

253 2
Египет, Гърция и Кипър поискаха Турция да спре сондажите край Кипър

08.10.2019

1087 15

Коментари

sena5
снимка на sena5

Браво на Гърция!

Нека нашите управници се поучат и свалят ДДС за храни, електричество, вода, лекарства, книги, учебници.

Domi

В Турция ДДС-то на храните  е 8 % тука е 20% явно някой е заредил програмата за обезлюдяване на България от дълго време кафявите стават повече от нас...

Влез или се регистрирай за да коментираш

×