Медия без
политическа реклама

България се въздържа да подкрепи спиране на огъня в Газа

Общото събрание на ООН прие резолюция с голямо мнозинство, на която се противопоставиха САЩ и още 9 държави

13 Дек. 2023
Стопкадър от екрана
Зелените квадратчета показват страните, които са подкрепили резолюцията, червените - които са я отхвърлили, а жълтите - които са се въздържали.

България се въздържа да подкрепи в Общото събрание на ООН резолюция, приета с огромно мнозинство, за хуманитарно прекратяване на огъня в Ивицата Газа, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Одобрението на резолюцията бе силна демонстрация на световна подкрепа за прекратяване на войната между Израел и Хамас и показа също нарастващата изолация на САЩ и Израел, отбелязва агенцията.

Гласовете в 193-членния орган на световната организация се разпределиха по следния начин: 153 гласа "за", 10 гласа "против" и 23 гласа "въздържал се". Подкрепата бе по-голяма, отколкото за резолюцията от 27 октомври, която призоваваше за "хуманитарно примирие", водещо до прекратяване на военните действия, където гласовете бяха 120 на 14 при 45 въздържали се, припомня АП. Европейските държави не бяха единни. Франция подкрепи резолюцията, а Германия се въздържа. Австрия и Чехия бяха против. Сред въздържалите се бяха също Италия, Нидерландия, Румъния, Словакия,  Унгария, както и Великобритания и Украйна.

След като миналата седмица САЩ наложиха вето на резолюция на Съвета за сигурност на ООН с искане за хуманитарно прекратяване на огъня, арабските и ислямските държави призоваха за извънредна сесия на Общото събрание на ООН, на която да се гласува резолюция със същото искане.

За разлика от резолюциите на Съвета за сигурност, резолюциите на Общото събрание не са правно обвързващи, напомня АП. Но посланията на Общото събрание "също са много важни" и отразяват световното мнение, заяви говорителят на ООН Стефан Дюжарик.

Гласуването в Общото събрание на ООН отразява нарастващата изолация на САЩ, които отказват да се присъединят към исканията за прекратяване на огъня. Смята се, че единствено САЩ като най-близък съюзник на Израел и най-голям негов доставчик на оръжие може да убеди еврейската държава да приеме прекратяване на огъня, отбелязва агенцията.

САЩ нямат право на вето в Общото събрание на ООН, напомня Ройтерс. САЩ гласуваха против резолюцията, заедно с Израел и осем други държави, отбелязва агенцията.

Посланичката на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфилд заяви преди гласуването, че в резолюцията има елементи, които САЩ подкрепят, като нуждата от спешни действия във връзка с ужасната хуманитарна ситуация в Газа, защитата на цивилните и освобождаването на заложниците. Същевременно тя посочи, че „всяко прекратяване на огъня сега ще бъде временно в най-добрия случай, и опасно – в най-лошия: опасно за израелците, които ще станат обект на безмилостни атаки, опасно и за палестинците, които заслужават шанс да изградят по-добро бъдеще за самите тях, свободни от „Хамас“.

Общото събрание на ООН отхвърли поправка на САЩ, която съдържаше осъждане на „отвратителните терористични атаки на „Хамас“ и вземането на заложници“. Отхвърлена бе и поправка, предложена от Австрия, в която се посочваше, че заложниците са "държани от Хамас и други групировки" и трябва да бъдат освободени "незабавно".

Палестинското президентство приветства резолюцията и призова страните, които са гласували в подкрепа на текста, да задължат Израел да я приложи, съобщава още Ройтерс.

"Смятам, че това ще изпрати послание до Вашингтон и до други страни", заяви палестинският посланик в ООН Рияд Мансур преди гласуването. По думите му едно искане от страна на ООН, независимо дали става въпрос за Съвета за сигурност или Общото събрание, трябва да се възприема като обвързващо, информира АП.

Палестинската групировка „Хамас“ също привества резолюцията и призова международната общност да продължи да оказва натиск върху Израел да я спази, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на Иззат ел Решик, високопоставен представител на „Хамас“.

Резолюцията изразява "сериозна загриженост от катастрофалната хуманитарна ситуация в ивицата Газа и страданията на палестинското цивилно население" и в нея се казва, че палестинците и израелците трябва да бъдат защитени в съответствие с международното хуманитарно право.

Тя изисква от всички страни да спазват международното хуманитарно право, "особено по отношение на защитата на цивилното население", и призовава за "незабавно и безусловно освобождаване на всички заложници, както и за осигуряване на хуманитарен достъп".

В резолюцията не се споменава „Хамас“, чиито бойци убиха около 1200 души и отвлякоха около 240 при изненадващата атака в Израел на 7 октомври, която даде началото на войната.

Войната донесе безпрецедентна смърт и разрушения, като голяма част от северната част на Газа беше унищожена. По данни на управляваното от „Хамас“ министерство на здравеопазването са убити над 18 000 палестинци, 70 процента от които деца и жени, а над 80 процента от 2,3-милионното население е прогонено от домовете си.

Ключови думи:

ООН, Газа

Още по темата