Quantcast

Медия без
политическа реклама

Британски топ дипломат посети Китай за първи път от 5 години

30 Авг. 2023
БГНЕС
Британският външен министър Джеймс Клевърли.

Британският външен министър Джеймс Клевърли започва от днес посещението си в Китай, предава АП. Пътуването на топ дипломата е първото посещение на външен министър на Обединеното кралство в Китай от повече от пет години.

Джеймс Клевърли ще отправи предизвикателство към китайските официални лица в Пекин заради нарастващата им военна подкрепа за Русия, но възнамерява срещите му да бъдат възприети като подновяване на политическия диалог, който в крайна сметка да съживи търговията на Обединеното кралство с Китай, пише "Гардиън", предава БГНЕС.

Преди срещите той заяви, че нито един важен международен въпрос не може да бъде решен без Китай, но добави, че страната трябва да изпълни международните си ангажименти и задължения.

"Нито един значим световен проблем - от изменението на климата до предотвратяването на пандемии, от икономическата нестабилност до разпространението на ядрени оръжия - не може да бъде решен без Китай", каза той.

"Размерът, историята и глобалното значение на Китай означават, че те не могат да бъдат пренебрегвани, но това е свързано и с отговорност на световната сцена. Тази отговорност означава Китай да изпълнява своите международни ангажименти и задължения", добави Клевърли.

 

Още по темата