facebook
twitter

Чужбина

Бивш еврокомисар не успя да осъди ЕК за обезщетение

630
Снимка: Архив
Бившият еврокомисар по здравеопазването Джон Дали напусна поста си в ЕК през 2012 г. заради обвинения в корупция и търговия с власт.

Бившият еврокомисар от Малта Джон Дали не успя да осъди ЕК за обезщетение заради вреди, които твърди, че е понесъл, след като останал без работа, съобщи електронното издание „Политико”. Искът му беше отхвърлен от базирания в Люксембург Общ съд на ЕС.

Дали, който отговаряше за здравеопазването в комисията „Барозу”, се оттегли от поста си през октомври 2012 г. Той твърдеше, че е бил принуден да подаде оставка от председателя Жозе Мануел Барозу заради доклад на Европейската агенция за борба с измамите (ОЛАФ), уличаващ го в корупция и търговия с влияние. Малтиецът категорично отрича обвиненията, че компания посредник, работеща за него, е искала десетки милиони евро за търговия с влиянието на еврокомисаря.

Съдът на ЕС мотивира решението си с обяснението, че ищецът Джон Дали не е успял да представи доказателства за неправомерни действия от страна на ЕК или на ОЛАФ, както и че не е показал „пряка причинно-следствена връзка между действията, които обжалва, и вреда, която твърди, че е претърпял, или дори съществуването й". Джон Дали заведе дело срещу ЕК в опит да получи 1 913 396 евро за нанесени материални щети и символично обезщетение от 1 евро за нематериални вреди в резултат на определяното от него „несправедливо уволнение”.

През май 2015 г. Съдът на ЕС реше, че малтиецът не е бил незаконно уволнен от Барозу, който влезе в сблъсък с комисаря си по здравеопазването заради контакти на Дали в Малта с лобисти на тютюневи гиганти. В същото време ЕК подготвяше реформа на правилата и изискванията към компаниите, произвеждащи тютюневи продукти. Казусът „Дали” доведе и до промяна на правилата за работата на лобистите, която въведе през 2014 г. комисията „Юнкер”.

Все още няма коментари

Още

Хаос в Брюксел заради отказа на Лондон да излъчи еврокомисар

15.11.2019

517 1
Евродепутатите отложиха приемането на унгарския кандидат за ЕК

14.11.2019

229
Унгария плаща 1,5 млрд. евро глоба за злоупотреби с еврофондове

14.11.2019

313 2

Влез или се регистрирай за да коментираш

×