Quantcast

Медия без
политическа реклама

Байдън: Дойде моментът за расова справедливост в САЩ

10 Юни 2020
ЕПА/БГНЕС

В САЩ дойде моментът за расова справедливост, обяви Джо Байдън, който е потенциален кандидат за президент на страната от Демократическата партия. Той направи това изявление във видеопослание, излъчено по време на погребалната церемония в Хюстън на убития по време на полицейски арест Джордж Флойд, предадоха информационните агенции. Убийството му предизвика мащабни протести в САЩ срещу расизма и полицейското насилие. 

"Не можем повече да не обръщаме внимание на расизма, който наранява нашата душа... Защо в тази страна прекалено много чернокожи американци стават сутринта, знаейки, че могат да умрат, живеейки просто живота си?", попита Байдън във видеото. Преди това той се срещна с почернената фамилия, за да изкаже лично съболезнованията си. 

Хиляди изпратиха Флойд в последния му път, а докато течеше погребението му в Париж стотици му отдадоха почит, като коленичиха и останаха в мълчание 8 минути - времето, през което полицаят Дерек Шовин държи коляното на врата му по време на фаталния арест. 

Междувременно генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призива за глобална борба срещу расизма и дискриминацията след "убийствената проява на полицейска бруталност срещу Джордж Флойд". Според него позицията на световната организация спрямо расизма е кристално ясна - това е бич, който погазва Устава на ООН и вреди на най-съществените ценности на организацията.

 

Още по темата