facebook
twitter

Първа страница

Управляващите стартираха ликвидацията на машинния вот

Първата стъпка на ГЕРБ и патриотите, подкрепени от „Воля“ и ДПС, е да го отменят за местни и парламентарни избори
572
Илияна Кирилова

Ликвидацията на машинния вот вече е в ход. Във вторник управляващите от ГЕРБ и „Обединени патриоти“, подкрепени от „Воля“, предложиха да бъде отменено приетото преди няколко месеца решение, според което на местните избори наесен трябваше да има 6000 устройства за гласуване. Подкрепата си е дало и ДПС. Вносителите искат също занапред машинно гласуване изобщо да не се провежда на парламентарни и местни избори, а само на президентски и европейски. От ГЕРБ казаха ясно, че ще поставят и въпроса дали въобще има нужда от машинен вот.

Сламката, за която управляващите се хванаха, за да започнат наказателната си акция срещу новата изборна технология, беше документ, който Централната избирателна комисия (ЦИК) представи пред парламентарната правна комисия в края на юни. Макар и лансиран като анализ на проведените през май евроизбори, това всъщност беше атака срещу машинното гласуване. Председателят на ЦИК Стефка Стоева обяви, че само 27.7% от избирателите, гласували в секции с машини, са се възползвали от устройствата. Затова всеки глас, подаден с машина, е излязъл приблизително 59 лв. на държавния бюджет, докато хартиената бюлетина струвала само 0.77 лв. Стоева подчерта, че интересът към машинния вот намалявал, а протоколите на секциите с машини масово съдържали грешки. И прогнозира, че всички проблеми с машините ще се утежнят на местните избори.

Именно на „изключително тревожния“ анализ на ЦИК се позова шефът на правната комисия Анна Александрова вчера. „Съгласно доклада на ЦИК, която е независим орган и е съставена от всички политически сили, ако на местните избори останат така заложените в законодателството 6000 машини, рискуваме да провалим местните избори“, обяви тя. Съпартиецът й Александър Ненков определи устройствата за гласуване като „едни скъпоструващи играчки, които не допринесоха за двете цели, които имаха - по-честни избори и по-лесни организационно“. Той наблегна на многото сгрешени протоколи от секциите с машини. „Очевидно има сериозни технически проблеми, с които хората не могат да се справят и вместо да улесняваме процеса, ние го правим по-сложен“, изтъкна Ненков.

Александрова подчерта, че предложението на ГЕРБ има подкрепата на всички парламентарни политически сили, с изключение на БСП. С ДПС били водени разговори в правната комисия и движението дало уверение, че ще подкрепи отмяната на машинното гласуване. Александрова съобщи още, че след местните избори ще има широк дебат по целия Изборен кодекс, като основна тема в него се очертава въпросът дали въобще да има машинен вот.

СЪПРОТИВА

От БСП определиха предложението на управляващите като „пореден епизод от сериала „Опраскване на Изборния кодекс“. Социалистите смятат, че машинното гласуване е било умишлено саботирано, за да получи мнозинството в парламента основание да го отмени. „Истинската причина за отмяната на машинното гласуване е фактът, че машините разобличиха кражбата на вот“, коментира омбудсманът Мая Манолова, която като депутат изигра основна роля за въвеждането му. И гневно попита: „Как може да накараш някого да поиска честни избори?“

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Фандъкова срещу Манолова: Дебатът (видео)

17.10.2019

2892 29
ЦИК втора седмица забравя да глоби Сидеров

16.10.2019

ТАНЯ ПЕТКОВА

101
ГЕРБ и ДПС ще неглижират до последнo цензурата в БНР

Коментари

Хулиган

Цецо сега ще има много свободно време да доразвие костинбродските си умения...

http://www.drago.info/index.php/2017/10/28/prozrac...

Мицо

Някой изненадан?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×