facebook
twitter

Първа страница

Нинова започна чистката по места от Варна

Очакват се атаки и срещу други опоненти на председателя на БСП
1355
Снимка: БСП
"Варна е град с големи, но неоползотворени възможности за икономиката. Пред нас стои въпросът за изграждане на индустриална зона. В областта се очертават демографският проблем, здравеопазването и поминъкът", коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова след изнесеното заседание на червеното ръководство в града.

След като се отметна от заявеното намерение да напусне и остана на лидерския пост, председателят на БСП Корнелия Нинова продължава да разчиства соцпартията от неудобни. Чистката в левицата, която започна преди около месец с махането на конкурента й за поста Валери Жаблянов от червеното ръководство и вкарването на още приближени до Нинова в Изпълнителното бюро, продължи с отстраняването на Борислав Гуцанов. Той от години е несменяем шеф на градската организация във Варна.

Нинова определи взетото решение като нелеко. "Изпълнителното бюро свали политическото си доверие от Борислав Гуцанов като председател. Търсим обединение, което може да бъде постигнато от един нов човек, който не е ангажиран със стари битки, наслагвани от години", аргументира решението Нинова след края на изнесеното заседание на ИБ във Варна. От няколко седмици червеното ръководство провежда подобни заседания из различни градове на страната, като основната цел е стягането на партийните редици преди местните избори през октомври.

Нинова отбеляза, че проблемът в  морския град с "противоборството и различни игри на хора не е от вчера" и затова са нужни промени. Тя смята, че градската организация няма да пострада от махането на Борислав Гуцанов. Нинова се надявала той да остане в редиците на БСП и да продължи да работи за партията. Другата причина за разжалването на Гуцанов е, че социалистите във Варна невинаги работели като "опозиция на ГЕРБ", както и представянето на последните местни избори, когато партията спечели само 5 общински съветници.

Гуцанов не отговори на мобилния си телефон, потърсен за коментар от "Сега". 

До провеждането на конференция през септември градската организация във Варна ще оглави общинският съветник Христо Боев. "Мотивацията ми е да намерим първо едно вътрешно обединение, да можем да върнем хората, които по някакъв начин са разочаровани от нас във времето, за да можем с пълно основание да се борим за доверието на варненци", коментира той.

Поредната криза с отстраняването на висши функционери в средите на левицата се разиграва само три месеца преди местните избори. Според социалисти се очаква Нинова и доминираното от нея червено ръководство да снеме доверие и от други ключови социалисти. Лидерът на пловдивската организация Георги Гергов например е отколешен опонент на Нинова и бе един от малцината, които открито поискаха оставката й след загубата на евровота през май. Тя пък остро разкритикува сделката, при която правителството даде на общината във Варна 43 млн. лв., за да откупи терен в центъра на града, собственост на Гергов. Нинова дори обвърза сделката за "дупката" с атаката на видни нейни опоненти срещу тогавашното ръководство на вестник "Дума", което бе назначено от нея. 

Самият Борислав Гуцанов, който е и член на Националния съвет, пък изненадващо попадна в пренаредената от пленума евролиста на БСП, в която бяха номинирани и Сергей Станишев, Валери Жаблянов и др.

 

АНКЕТА

Корнелия Нинова обяви, че БСП стартира кампания за допитване към местните жители за проблемите и важните въпроси в тяхната община. Целта на анкетата е социалистите да чуят какво мислят хората по ключови въпроси и БСП да им предложи решения. Инициативата започва от Варна.

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Партиите бягат от парите на бизнеса за кампанията си

12.10.2019

Таня Петкова

1234 4
Парламентът прекопира правителствената позиция за Северна Македония

11.10.2019

Людмил Илиев

243
"Алфа Рисърч": ГЕРБ остава без мнозинство в Столичната община

10.10.2019

Людмил Илиев

1709

Коментари

На тъщата зетя

Мноо ясно, че ще почне от Варна! Нали тамошен "кадър" се наежи срещу нея!  Чакаме я в Пловдив, свинарската "крепост"! Крайно време е тоя тулум Гергов да си върви при свинете.

бонго-бонго

И аз мисля, че ще е полезно за БСП, ако Нинова отметне черна работа по разчистване на Гуцановци, Гочита , Дъбовци и подобни местни феодални фактори в БСП.

Което не променя крайно отрицателното ми мнение за нев самата.

СтефанОтВторо
снимка на СтефанОтВторо

Нинова е тръгнала от село, после през СДС та до БСП, само и само да стане лидерка, а те да и искат оставката. Как не ги е срам. Е поне им се разминава екскурията до Белене, има напредък демокрацията.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×