facebook
twitter

Първа страница

Гешев упорито отказва да осветли имуществото на жената до себе си

Дори като единствен участник в конкурса за главен прокурор заместникът на Цацаров остави бели петна в публичната си декларация
8464
Илияна Кирилова
Единственият кандидат за наследник на Сотир Цацаров ще бъде изслушан от Висшия съдебен съвет на 24 октомври. Изборът е веднага след това.

Въпреки всички съмнения около имуществото на жената, с която живее бъдещият главен прокурор Иван Гешев, той се е възползвал от законовото право да скрие какво притежава тя дори и от декларацията си пред Висшия съдебен съвет. Документът е сред необходимите за участието на зам. главния прокурор Гешев в процедурата по избор на следващия главен прокурор.

Декларацията на Гешев за конфликт на интереси е почти празна, макар че и от самата прокуратура потвърдиха за косвената връзка между Гешев и главния свидетел по делото срещу бившия кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева. Гешев е посочил само банката, от която е взел заем за жилище. Всички данни за Детелина Ханчева са заличени от декларацията му. Става ясно единствено, че те са във фактическо съжителство и по тази причина той не желае тя да бъде осветена. Така за публиката остава скрито какви имоти, влогове и участия във фирми има жената.

От празните редове в документа все пак се разбира, че тя има 6 имота. Справка в Имотния регистър сочи, че през 2014 г. Ханчева е получила като дарение 1/4 от поземлен имот от 444 кв. м в Севлиево, както и половината от етаж от къща и гараж там. Тези имоти са й дарени от жена, която носи нейните презиме и фамилия - вероятно става дума за сестра й. Преди това тези имоти са дарени на двете от родителите им. През 2004 г. двете сестри купуват поземлен имот от 1105 кв. м в с. Кормянско. През 2005 г. Ханчева получава като дарение от 81-годишен тогава мъж по 2/3 от три ниви във Волуяк. Между 2014 и 2017 г. тя се сдобива и с гараж, апартамент от 71 кв. м и идеални части от поземления имот в столичната зона Б-17. Вписаният материален интерес на сделката е за 102 183 лв. Продавач е "МС Консулт 2010" ЕООД. Търговският регистър показва, че управител на дружеството е Марио Кръковски, който е бил съдружник с бизнесмена Александър Ваклин, основен прокурорски свидетел по делото "Иванчева". "От данните по преписката се установява, че Иван Гешев се познава от дълги години с Кърковски и двамата са в приятелски отношения", се сочи в прокурорското постановление, с което беше отказано Гешев да бъде разследван по сигнал на гражданското сдружение БОЕЦ.

Гешев има три имота в София, получени като дарение през 2007 г. Единият е 1/3 от складови помещения от 46 кв. м, вторият - урегулиран поземлен имот от 784 кв. м. Видът на третия не се чете в декларацията, става ясно само, че е от 89 кв. м. Тези имоти присъстват и в архивната му декларация от 2008 г. Единствената разлика е, че вместо имот от 89 кв. м има такъв от 104 кв. м - жилище от сграда в груб строеж във Волуяк. От справката в Имотния регистър се вижда, че през 2012 г. той е продал на двете си дъщери (едната тогава е на 4, а другата на 6 години) таванско помещение от 40 кв. м в с. Волуяк, получен преди това от родителите му по договор за издръжка и гледане. Цената на сделката с момичетата е 3650 лв., пише в декларацията на Гешев до Сметната палата.

От декларацията се вижда още, че Гешев не притежава свое превозно средство. Тъй като информацията в тази част на документа е заличена, може да се предположи, че Ханчева има автомобил, както и че е прехвърлила един.

Гешев има налични 17 000 лв. с произход "трудови доходи". Влоговете му са два и са в български банки - от 12 717 лв. и от 1613 лв., пак от трудови доходи. За нейните средства няма данни - нито колко са, нито къде ги държи, нито с какъв произход са. Той има 100 000 лв. остатък от ипотечен кредит и 8000 лв. кредитна карта. Вижда се, че и тя има някакъв заем, но не става ясно какъв.

Гешев има и вложение от 19 628 лв. в универсален пенсионен фонд. Годишната му данъчна основа от трудови доходи е 91 928 лв.

От декларацията се вижда още, че Ханчева има дялове в дружества, но доходите й са заличени. Тя е управител и едноличен собственик на капитала в "Дейна Ди консулт" ЕООД, съдружник в "Отеа" ООД, показва Търговският регистър.

 

АБСУРДИ

В прокурорското постановление се казва още, че всеки може лично и непосредствено да се запознае с имотните декларации на Гешев, където са и имотите на жената, с която живее.
От 18 юли обаче публичният регистър с имуществените декларации на магистратите, поддържан от Инспектората към Висшия съдебен съвет, не работи. Няма и информация кога справките в него ще бъдат отново възможни.

 

ОТЛИЧНИК БЕЗ ЗАВИСИМОСТИ

От юридическата диплома на Гешев от Академията на МВР, също публикувана от ВСС, се вижда, че той е издържал с отличен 6 държавните изпити. Стажа си е завършил с много добър 5.

Представил е и медицинско удостоверение, че не страда от психично заболяване и няма зависимост към психоактивни вещества.

7

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Словашкият президент забави указа за главен прокурор две години
Паричните бонуси за спецмагистрати разделиха Съдийската колегия
Цените на имотите ще растат и догодина

13.11.2019

АЛИСА ИВАНОВА

526 6

Коментари

Хулиган

Време е да разберем, че те ни се подиграват.

Не ни остана нищо друго и ние да се подиграем с тях.

Преди да ги изхвърлим.

Там където им е мястото...

http://www.drago.info/index.php/2019/08/09/svatbat...

Stern

Ами стиска ли му след тези асансьори, тераси и балкони?

Току виж, че вместо главпрокурор се оказал консул в някоя Валенсия.

geo_19

И другаря Тръмп отказва да покаже данъчните си декларации... Вие сте тръгнали да се занимавате с това хубаво момче (какъвто е бил към 1994 г. ). Няма как да го накарате да осветли неща, които и на него му са мъгла... 

Миряна Б.

От такива хубави момчета и момичетата им

, едно от тях чак в Барселона, кесим на опашката на ЕС по всички параметри. И Бойко отгоре, през гъстия дим, гледаше на всичко тих, невъзмутим. Ос-тав-ка!  Съд! Затвор! Ако си го поиска развратителят Юнкер, да му го връчим на подноса на Батенберг, топъл-топъл, притиснат към баницата като към майка.

Миряна Б.

Иде ли св. Лаура Кьовеши? Ще я посрещна с румънски тропар, знам го от Владко Береану: "Пасерика чирипещи ънтру кратицу". Пилето чурулика върху тенджерата,. чувам я, идва - тропот на коне. Пътуваше правородицата на седем коня.

Evasion

Както каза самият Гешев: Ако няма какво да крие...

Пръча
Упорит човек. Отказва да съобщи и имената на всичките жертви на ВСВ поименно! Мръсник!

Влез или се регистрирай за да коментираш

×