Медия без
политическа реклама

Имуществените декларации на магистратите остават скрити

От инспектората на ВСС не се ангажират със срок, в който онлайн регистърът ще заработи

Снимка: Архив
Въпреки че регистърът с имуществените декларации на магистратите, поддържан от ИВСС, продължава да не работи, главният съдебен инспектор Теодора Точкова отказва да прекрати отпуска си.

Публичният регистър с имуществените декларации на магистратите ще остане затворен още неопределено време. Онлайн регистърът, който се поддържа от Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС), не работи вече повече от две седмици. Той беше спрян, след като ИВСС публикува декларацията на съдия Мирослава Тодорова, в която не бяха заличени личните ѝ данни и тези на семейството ѝ. От пресцентъра на ИВСС обясниха пред "Сега", че се "извършва проверка, след която достъпът до регистъра на сайта на инспектората ще бъде възстановен". Оттам обаче отказаха да се ангажират със срок. Не е ясно и защо е необходимо толкова време за извършването на въпросната проверка.

На 18 юли, два дни след като ВСС тенденциозно понижи атестационната оценка на съдия Тодорова, ръководената от Теодора Точкова институция публикува нейните адрес, ЕГН, информация за личната карта и мобилния телефон, както и трите имена на съпруга ѝ и непълнолетното ѝ дете. В името на файла с декларацията на магистрата е записано NE SE CHISTIIIIIIII. В същия ден публичният регистър с имуществените декларации беше спрян и оттогава не работи.

А главният съдебен инспектор Теодора Точкова излезе в отпуск, който не прекрати дори и за да даде обяснение по случая пред Висшия съдебен съвет. За изслушването й настоява председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. Вместо да се яви, Точкова прати официална позиция до съдебните кадровици, в която твърди, че "става дума за пропуск, а не тенденциозно отношение към съдия Тодорова". Тя прехвърли вината на служител на ИВСС, който бил с икономическо образование и не успял да "изчисти" декларацията на съдията. Според Панов обаче писменото обяснение на Точкова не е достатъчно, защото не отговаря има ли тенденциозно отношение към съдия Тодорова и защо декларацията ѝ е била публикувана, въпреки че е било ясно, че личните данни в нея не могат да се изчистят.

 

ПОЗИЦИЯ

Тодорова обаче беше изслушана от съдийската колегия на ВСС по покана на Панов. Тя даде да се разбере, че не вярва на обясненията на инспектората, че става дума за техническа грешка. Тодорова обясни, че декларацията й се отваря и може да бъде обработвана поне от 7 компютъра и е попълнена във формат, в който всички градски съдии са попълнили декларациите си. Според нея, ако инспекторатът няма достатъчен капацитет да се занимава с имотните декларации (доскоро това правеше Сметната палата, б.а.), трябва да се помисли дали е оправдано да има такива правомощия. "Колегите се притесняват, че публикуването на данните на техните съпрузи и на хората, с които живеят, минава допустимата граница. А ако е възможна грешката да се огласяват и децата, тогава говорим за организирана анархия, ако не нещо друго", допълни съдията.

След като я изслуша, Висшият съдебен съвет изказа "тревога и непримиримост" в декларация, че изтичането на данните на съдия Тодорова е недопустимо и засяга неприкосновеността на магистрата и неговото семейство, както и накърнява независимостта му.

Още по темата