facebook
twitter

Наблюдател

На Гешев и буквата, и духът на закона му пречат

Бъдещият главен прокурор явно не прави разлика между отчетност, контрол, пропаганда и популизъм
2 363
 Карикатура: Христо Комарницки

Ако концепцията на кандидата за главен прокурор Иван Гешев стане реалност, през следващите 7 години принципите на правовото общество ще бъдат погазвани открито и безнаказано. С то с най-висша благословия! А след тези 7 години едва ли ще е останало нещо за спасяване. Ако на някого подобни констатации му звучат пресилено, просто да си направи труда да прочете това забележително произведение. За съжаление, това едва ли ще е някой от прокурорската квота на ВСС. За тях концепцията е просто формалност. Както казваше един бивш член на съвета - концепциите никой не ги чете. Пък и целият спектакъл около номинацията на Гешев показва, че изборът отдавна е предрешен. 

А с тези възгледи Иван Гешев 

 

изобщо не би трябвало да е прокурор, камо ли главен

 

Защото това, което прокламира, е опасно. Кандидатът очевидно наистина не разбира смисъла на разделението на властите, защото говори за хармонични отношения както със съда, така и с всички разследващи органи. Съдът не е партньор на прокуратурата, нито е борец с престъпността. Той не е там, за да подпечатва обвинителните й актове, както на Гешев и на всички като него би им се искало. Съдът е арбитър, който трябва да е еднакво отдалечен и от прокурорите, и от адвокатите. Само така може да гарантира, че ще отсъжда справедливо.

По същия начин има нещо дълбоко сбъркано и в разбирането на Гешев за партньорство между прокуратурата и медиите. Медиите не трябва да са партньор на прокуратурата, те са кучето пазач на обществото. Нищо че Гешев е свикнал да чете дитирамби за себе си в повечето от тях. И не е редно представител на прокуратурата открито да заплашва издатели, ако нещо в медиите не му харесва. Така правеше настоящият главен прокурор - достатъчно е да припомним "ЦУМ-гейт", който избухна заради мерака му да повлияе върху вестник "Сега" и издателя му. Гешев очевидно се опитва да му подражава - в първото си програмно интервю след номинацията той лепеше обидни етикети и се заканваше открито на медиите, дръзнали да го критикуват.

Гешев се зарича в името на справедливостта, която определя като "продукт", да не се оправдава с буквата на закона. От битността му на прокурор досега личи, че не е особен фен на буквата или духа на закона. Нито на справедливостта.

 

Прокуратурата в момента търси възмездие, не справедливост

 

Показни арести, претърсвания на адвокатски кантори, декларации срещу неудобни медии, публикуване на доказателства. Гешев обещава още, и то по много от същото. На това му вика "откритост" на прокуратурата. А точно гръмките акции и шумната показност на прокуратурата по време на разследванията са довели до не едно осъждане на България. И у нас - по закона за отговорността на държавата, и в Страсбург. Защото много често обвиненията и доказателствата, драматично разказани или показани по медиите, не издържат в съда. И обявените за "абсолютни престъпници" си тръгват не само оневинени, но и щедро компенсирани заради страданията си от суперменската некадърност и показност на прокуратурата. Така че макар и Гешев да маркира като проблем в концепцията си осъжданията на страната ни в Страсбург,

 

реално обещава още дела срещу България

 

С обезщетенията, които ще покрият данъкоплатците. Същите, които Гешев ожалва, че не е честно само те да платят за "криминалния преход". Със сигурност за дългогодишното си пребиваване в прокуратурата Гешев е могъл да направи повече, за да платят и други за тези мрачни времена. Но не е - както стана ясно, първата му присъда по шумно дело бе произнесена съвсем наскоро, и то на първа инстанция - по делото срещу бившия кмет на "Младост" Десислава Иванчева. Тази присъда по никакъв начин не убеди обществото, че прокуратурата си е свършила качествено и съвестно работата. Напротив - още повече засили съмненията за някакви други цели при образуването на това дело.

Може би точно заради лимитираните успехи на Гешев на професионалното поприще голяма част от идеите му за законови промени са посветени на това как да се гарантират присъди за корупция на всяка цена. Макар и схематично описани, те предлагат оневиняване на част от участниците в подобни порочни сделки, за да се осигурят удобните за прокуратурата показания. Това очевидно е единствената надежда, за да се осигурят така нужните за пред Брюксел присъди за корупция. Не че бъдещият главен прокурор е особен фен на ЕК. Той се надява мониторингът на Европейската комисия, който очевидно е

 

пречка пред светлото прокурорско бъдеще,

 

да падне. Не защото очертаваните в него проблеми и слабости са преодолени, а защото са били използвани за вътрешнополитически битки. 

Интересен детайл от концепцията на Гешев е, че той смята, че в момента има форми на отчетност на главния прокурор, които се ползват активно. Той щял да продължи да ги следва и доразвива. Всъщност основната европейска критика към единната и централизирана прокуратура е, че ръководителят й е безконтролен и безотчетен. Според Гешев обаче просто е "създадено усещане", че главният прокурор притежава силна централизирана власт, която му позволява да управлява и контролира всяко дело в прокуратурата. По закон това не било така. Историята досега категорично го опровергава. Както обичаше да казва един бивш вече главен прокурор - "Над мен е само Господ!".

Предизборните обещания на Гешев не звучат като поглед в бъдещето. Те са по-скоро отчет на отиващия си главен прокурор, когото заместникът му не би си позволил да критикува. 32 страници кухи фрази и статистика, цитирана не за да се обяснят проблеми и да се предложат решения, а за да се произнесе пледоария в защита на Цацаров, чието дело Гешев обещава да надгражда. Което не звучи никак оптимистично. Прокуратурата се нуждае от дълбока реформа, за да започне най-после да отговаря на очакванията на гражданите. А не от надграждане на проблемите.

9

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Прокуратурата пусна СРС-та срещу президента Румен Радев (аудио)

28.01.2020

Обновена

МАРТИН ГЕОРГИЕВ, ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

33951 316
Гешев: Да се бият полицаи се е превърнало в национален спорт

28.01.2020

1817 17
За кожата на един президент без радост

28.01.2020

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

11058 11

Коментари

mercury
снимка на mercury

Ся и на тоя ще му гледаме 7 години прасономията по телевизията. 7 лета... Ужас!

Бург Гаски

От трън, та на глог.

От ЦАЦАратура на ГЕШЕфтура!

TheExperience

"През цялото това време на упражнеия в кочината, едни гадове шушнеха, че Иван Гешев е примамка и тъпо чучело по което да храчат, и че президентът все пак ще се реши да излезе от мъна-мъна-генерал маринкин и все пак ще откаже да подпише указ за главен прокурор Гешев."

geo_19

Проф. Георги Близнашки:

 

Концепцията на Иван Гешев беше много приятна изненада и не навлиза в минното поле на политиката. Ако трябва да я характеризирам с две думи - реализъм и прагматизъм. Така си представям начина, по който трябва да се държи потенциалният главен прокурор. Няма фантасмагории, не влиза в полемики. Концепцията стъпва на закона, а главният прокурор е човек на закона. Едни от най-добрите моменти в концепцията са свързани с това как да се стигне до изобличаване на хората, които се занимават с организирана престъпност и корупция. Голямата отговорност при корупционните престъпления е на този, който иска и получава подкуп, защото като длъжностно лице от него се очаква да работи за общото благо, а не да задоволява своите користни интереси. Лицето, което е провокирано към подкуп, се насърчава да сътрудничи на властите, за да може хората, от които зависи вземането на решения, да понесат своята отговорност. Така трябва да се разбира идеята, лансирана от кандидата за главен прокурор. Най-хубавото в концепцията са добрите практики, които предлага да се въведат, когато става дума за организираната престъпност - служители под прикритие, сътрудничество на хора от групата.

 

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7606741

Непримирим

Дебелоочие, наглост, арогантност ..., арогантност, наглост, дебелоочие ...! ... Да говориш толкова сериозно за такава несъстоятелна кандидатура, е обида отправена към всички ...!!! Тоя направо се изплю в лицето си!

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Едни от най-добрите моменти в концепцията са свързани с това как да се стигне до изобличаване на хората, които се занимават с организирана престъпност и корупция. Голямата отговорност при корупционните престъпления е на този, който иска и получава подкуп, защото като длъжностно лице от него се очаква да работи за общото благо, а не да задоволява своите користни интереси. Лицето, което е провокирано към подкуп, се насърчава да сътрудничи на властите, за да може хората, от които зависи вземането на решения, да понесат своята отговорност. Така трябва да се разбира идеята, лансирана от кандидата за главен прокурор.Най-хубавото в концепцията са добрите практики, които предлага да се въведат, когато става дума за организираната престъпност - служители под прикритие, сътрудничество на хора от групата.

Ъхъ.... те така се въвежда механизмът, по който човек , който провокира длъжностно лице към подкуп , в даден момент може да се превърне в "жертва". Нещо повече, подкупващият вече ще може и да изнудва подкупения. Отваря се врата към подвеждане и подбуждане към престъпление (entrapment), с което - действително - както е написано в статията - България директно тръгва срещу практиката на ЕСПЧ.

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/08/13/2588753_shte_predotvratiava_li_policiiata_prestupleniia_ili/

В делото "Едуардс и Луис срещу Обединеното кралство" ЕСПЧ обсъжда въпроса за провокацията към престъпление, осъществена от агент под прикритие, при което стига до извод, че "общественият интерес в борбата срещу престъпността не може да оправдае използването на доказателства, получени в резултат на провокация към престъпление от страна на агенти под прикритие". Според Съда, провокацията към престъпление в този случай представлява злоупотреба с процесуално право и това задължава решаващия национален съд да изключи получените в резултат на провокацията доказателства, за да не се накърни справедливостта на процеса.

 

По делото "Тейксейра де Кастро срещу Португалия" Съдът е приел, че двама полицейски служители са преминали границите на дейността си като агенти под прикритие, тъй като не просто са разследвали престъпната дейност на жалбоподателя, а са го подтикнали да извърши престъпление, за което няма данни, че би било извършено без тяхната намеса". Тази намеса и употребата й в наказателното производство, според ЕСПЧ сочи, че подсъдимият от самото начало е бил лишен от справедлив съдебен процес. 

 

В двете решения Съдът в Страсбург обобщава, че

 

подбуждането към престъпление от служители под прикритие или от лица, които действат по техни указания, прави наказателния процес срещу подбуденото лице изначално несправедлив, с което се нарушава чл. 6 (1) ЕКПЧ.

 

 

 

Danibus

Не си спомням кой назначи конституционалистът проф. Близнашки за служебен премиер.

Mickele

По презумпция прокуратурата е призвана да защитава интересите на държавата /обществото/ чрез спазването на законите. Какво правим обаче, ако прокуратурата „защитава интересите на държавата“ елиминирайки субекти, които са опоненти на управлението и показват грешките и недъзите му, както и неправомерното му обогатяване или нарушаването на законите от самото управление?

Инициативата да започне едно производство е винаги и единствено право /но не и задължение/ на прокуратурата и никога на адвокатите или на съда.

На кого се явява адвокат прокуратурата на народа, защитавайки интересите му или на управляващите, които в определени случаи могат да действат и срещу интересите на обществото?

Как прокуратурата може да докаже, че действа в интерес на обществото, а не действа в интерес единствено на тези, които в случая са назначили Главния прокурор, а не са го избрали?

Главния прокурор избира ли се или се назначава? В случая с Гешев изборът е между кого и кого?  

Какво е записано в конституцията Властта произтича от кого и принадлежи на кого?

Как да се избегнат ситуации при които чрез прокуратурата се осигурява „чадър“ над недобросъвестно държавно управление?

Масон ли сте г-н Гешев?

Ето на тези въпроси трябва да се отговори!

Бург Гаски

На некадърна ракета и законите на физиката и пречат!

Влез или се регистрирай за да коментираш

×