Медия без
политическа реклама

Прокуратурата потвърди връзката между Гешев и главния свидетел по "Иванчева"

Зам. главният прокурор дружи със съдружник на Александър Ваклин, а жената до него купува евтино апартаменти, но това не било съмнително

Жената, с която зам.главният прокурор Иван Гешев живее, е купила апартамент под данъчната оценка от фирма, притежавана от съдружник на Александър Ваклин.
Илияна Кирилова
Жената, с която зам.главният прокурор Иван Гешев живее, е купила апартамент под данъчната оценка от фирма, притежавана от съдружник на Александър Ваклин.

Зам.главният прокурор Иван Гешев поддържа близки приятелски отношения със съдружник на строителния предприемач Александър Ваклин, който е основният свидетел по делото "Иванчева". Тази връзка, която поражда съмнения за конфликт на интереси и злоупотреба със служебно положение, е осветена в постановление на Апелативната специализирана прокуратура. Въпреки това с него е отказано Гешев да бъде разследван по сигнал на гражданското сдружение БОЕЦ. Преди няколко месеца Гешев определи тези факти като компромат в стила на КГБ и ДС.

Като шеф на спецпрокуратурата през април 2018 г. Гешев ръководеше скандалния показен арест на бившата кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова. Двете бяха държани часове наред с белезници в центъра на София. Година по-късно те бяха осъдени на първа инстанция на 20 и 15 години затвор за поискани 187 500 евро от бизнесмена Александър Ваклин, за да придвижат негова преписка за строителство. Разследване на "Фрогнюз" разкри, че жената, с която Гешев живее - Детелина Ханчева, е косвено свързана с Ваклин. Тя е имала дялово участие във фирмата "Отеа" ООД, където си партнира с "М Консулт 95" ЕООД - дружество, управлявано от Марио Кръковски. Последният е бил съдружник с Ваклин в "МС Консулт 2004" ЕООД до 23 март м.г., по-малко от месец преди показната акция срещу Иванчева. В постановлението на апелативната спецпрокуратура тази топла връзка се потвърждава. "От данните по преписката се установява, че Иван Гешев се познава от дълги години с Кърковски и двамата са в приятелски отношения", посочват от държавното обвинение. 

Освен с приятелството си със съдружника на Ваклин връзката между основния свидетел по делото "Иванчева" и зам.главния прокурор се подплатява от изгодни имотни сделки на половинката му. През 2014 г. Ханчева е купила нов апартамент в столичния квартал "Зона Б-17" от фирмата "МС Консулт 2010" ЕООД, чийто собственици до 2012 г. са Александър Ваклин и Марио Кръковски. За тристайно жилище жената до Гешев е платила само 40 000 лева, става ясно от нотариалния акт за сделката, с който "Сега" разполага. От него се вижда, че данъчната оценка на апартамента с площ 71.73 кв. метра плюс 7.89% идеални части от правото на строеж е 102 183 лв., т.е. 2.5 пъти по-висока от цената, на която е изповядана сделката. Тези обстоятелства обаче не представляват интерес за прокуратурата, която отбелязва в своя акт, че "българското законодателство не предвижда минимална продажна цена на недвижими имоти, а единствено при такава сделка се представя данъчната оценка".

Апелативната спецпрокуратура стига до извода, че "в материалите по преписката липсват каквито и да е данни или индикация Иван Гешев да е използвал служебното си положение при формиране продажните цени на закупените от Детелина Ханчева недвижими имоти". "Липсват също така данни Гешев и Ваклин да поддържат отношения, дори и това да бе така, не следва извод, че Иван Гешев е осъществил състав на престъпление предвид факта, че Ваклин е свидетел по досъдебно производство", пише още в постановлението си прокурор Илиян Точев.

Иван Гешев обаче категорично отказва да коментира сделките на Ханчева. Преди време зам.главният прокурор, който е безалтернативна номинация за шеф на държавното обвинение, определи изнесената информация за връзките му с Ваклин като компромат. "В учебниците на КГБ и Държавна сигурност запознати с тях твърдят, че за добър компромат трябва, като го прочетеш, да се отвратиш от себе си. Аз съм прочел какво е написано и не се отвратих от себе си, което значи, че компроматът не е добър. Само по времето на Сталин се е носила отговорност за действия на роднини, близки и т.н. Но дори и по това време не се е носила отговорност за хора, които не познаваш", заяви Гешев пред "Сега". Строителният предприемач Ваклин от своя страна твърди, че не вижда причини да го свързват с прокурора Иван Гешев и с жената, с която той живее. "Не познавам Иван Гешев и Детелина Ханчева. Гешев го видях веднъж в специализираната прокуратура и той си обърна главата на другата страна. През 2009 г. се разделихме с Кръковски", обясни неотдавна Ваклин пред "Капитал".

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата