Quantcast

Медия без
политическа реклама

Още 1.5 млн. лв. отиват за компенсации на неприети в градина и ясла деца

С тях ще се подпомогнат 1068 малчугани от 3 г. нагоре

05 Апр. 2023
Илияна Димитрова
За първи път т.г. ще се платят компенсации и за едно дете в община Родопи, Пловдив

Над 1.5 млн. лв. отпусна днес служебният кабинет за компенсиране на деца, които не са приети в детска ясла или детска градина поради липса на места.

832 468 лв. ще изплати държавата на семейства, за чиито деца (от 3 г. до постъпването им в първи клас) не е осигурено място в детска градина. От тях 824 566 лв. са за Столична община, 6 250 лв. са за община Пловдив й 1 652 лв. - за община "Родопи" в Пловдивска област, която за първи път ще изплаща компенсация. Със средствата ще се компенсират разходи за отглеждане и обучение на децата от 1 януари до 28 февруари 2023 г. За този период броят на децата, чиито родители в София ще получат компенсации, е 1 060. В община Пловдив ще се изплатят компенсации за 7 деца, а в "Родопи" - за едно дете.

С друго свое решение кабинетът отпусна 722 038 лв. допълнителни трансфери по бюджетите на общини - отново за компенсации на неприети деца, но в детските ясли и в яслените групи на детските градини. Сумата е за месец февруари 2023 г. От съобщението на МС не става ясно за колко деца е отпусната тя.

Компенсациите за неприети в градина деца от тригодишна възраст до постъпването им в първи клас бяха въведени през 2021 г. заради недостига на места в забавачките, най-вече в трите най-големи града у нас - София, Пловдив и Варна. Средствата покриват реално направени от родителите разходи за частна детска градина или детегледачка, като има максимална месечна сума, която не бива да надхвърлят. Първоначално бяха заложени твърде строги условия, които впоследствие бяха облекчени.

Най-малките - до 3 г. - бяха добавени към обхвата на мярката за изплащане на компенсации през юли м.г., като средствата за тях се администрират от министерството на здравеопазването. Както "Сега" писа, от въвеждането на компенсациите до края на 2022 г. за компенсации са дадени 5.4 млн. лв. - толкова, колкото биха стигнали за поне 2 нови детски градини.

Размерът на компенсацията в момента е 413 лв., като първо бе 291 лв. и в последствие увеличен на 372 лв.

 

Над 5,4 млн. лв. компенсации е изплатила държавата на родители на неприети в детска градина деца от 3-годишна възраст до постъпването им в първи клас в София, Пловдив и Варна от началото на 2021 г. откакто действа мярката, до сега.

 

Ключови думи:

детска градина, деца

Още по темата