Медия без
политическа реклама

МОН обмисля старт на учебната 2023/24 г. на 7 септември

"Крайното решение ще бъде взето, когато сме убедили обществото, че това ще бъде полезно", увери министър Денков

"Новата учебна година започва на 15 септември, което съм го казал многократно. Но продължават разговорите дали началото на следващата учебна 2023/24 г. може да е по-рано - от 7 септември. Идеята е да се използва една допълнителна седмица от 5 дни, които да се разпределят по-равномерно през учебната година, като ваканционни дни". Това коментира просветният министър акад. Николай Денков, който днес откри учебен автоцентър и "Водородно училище за зелено бъдеще" в професионалната гимназия по транспорт "Макгахан" в столицата заедно с екоминистъра Борислав Сандов и кмета на София Йорданка Фандъкова.

Министър Денков обясни, че целта на по-ранния старт на учебната година е да се създаде ритъм на "учене-почивка-учене-почивка", както е в по-добрите образователни системи. По думите му учениците от 1 до 6 клас у нас учат много по-малко от връстниците си в чужбина. Затова идеята му е освен едната седмица повече през септември, която трябва да се разпредели като учебни дни, да се добавят още две седмици в края на учебната година, които да бъдат използвани за проектно обучение, преговор на учебния материал и др. "За да стане това, са необходими промени в закона за предучилищното и училищното образование, и предстои публично обсъждане. Крайното решение ще бъде взето, когато сме убедили обществото, че това ще бъде полезно", увери той.

Както "Сега" писа, МОН предложи 3 дати за начало на учебната година - 1, 7 или 15 септември. Вариантите вече се объждат от социалните партньори, но крайно решение все още няма.
 

Еконасоченост

Учебните програми, чийто преглед МОН започна, ще бъдат огледани и откъм екологичното им съдържание, стана ясно още от думите на министъра. Той посочи, че темите за климатологията и за новите зелени енергии са застъпени в учебните програми. Експерти от екоминистерството обаче ще се включат през май и юни в етапа на усъвършенстването им и ще направят преглед дали липсва нещо важно в тях, за да бъде допълнено.

 

За украинските деца

Малка част от украинските деца, които са в България, са поискали да се включат в образователната ни система - част от тях се организират в кооперативи, но извън системата, стана ясно още изказването на акад. Денков. "Тези деца учат онлайн по украинската образователна система. Обсъждаме в МС да им помогнем през лятото, когато завърши украинската учебна година, да продължат с обучението за наваксване на техните пропуски, но извън нашата образователна система", посочи той. По последни данни от МОН от 12 април т.г. 805 деца и ученици от Украйна са подали заявления да тръгнат на градина или училище у нас, но само 128 са приети. Останалите 677 чакат по ред причини, главната от които е липсата на задължителни ваксини за децата. Различни НПО-та призовават именно за друг вид подкрепа за украинските ученици - под форма на място за кооперативи, групи и т.н., вместо само за постъпване в родни училища.

 

или 15 септември - това са трите дати, които просветното министерство предлага за начало на учебната година. От ведомството на акад.  Денков са разработили трите варианта заедно с промяна на учебните дни и продължителността на ваканциите през годината.

 

Още по темата