Медия без
политическа реклама

И Софийският университет атакува премахването на студентските такси

Оттам настояват да спре свръхфинансирането на едни направления за сметка на постоянния недостиг при други

Илияна Димитрова
И СУ призова проектът за премахването на студентските такси да се оттегли.

 

И Софийският университет "Св. Климент Охридски" се обяви твърдо против идеята за премахване на студентските такси и призова за изтегляне на въпросните предложения, направени от правителството. Преди това същото направиха в официални позиции синдикатите, Съветът на ректорите и бизнесът. Единствените, които към момента подкрепят безплатното висше образование, са от Националното представителство на студентските съвети.

"Най-старото и утвърдено висше училище, обучаващо най-голям брой студенти, от дълги години предлага стратегически решения, включително многобройни конкретни предложения за законодателни промени и принципно нови политики, но сериозните промени във висшето образование и науката не се консултират с нас, дори когато се предизвикват и обявяват от наши колеги в качеството им на политици", казват от Университета в своя позиция, приета на Академичен съвет.

От СУ посочват, че най-важната промяна във висшето образование следва да бъде връщането към започналата преди 10 г. реформа и промяната на финансовия модел, която включва стимулиране на качеството - чрез повишаване на тежестта на коефициента за качество при финансирането от държавата - и намаляване на необосновано големите разлики във финансирането на професионалните направления, които водят до свръхфинансиране на едни направления за сметка на постоянния недостиг при други. "Прекъсването на тази реформа саботира всеки опит на висшите училища да повишат качеството на образованието и генерира конфликти между тях. Политици от всички партии изразяват разбиране по този въпрос, но през последните 3 г. никой от тях не направи нищо за решаването му, което показва сериозно разминаване между дневния ред на политическите партии и дневния ред на обществото", посочват от СУ.

 

Оттам смятат, че оправданията, че няма средства за решаването на проблема, са били опровергани от предложения за обсъждане законопроект, за чието изпълнение според мотивите на законопроекта ежегодно биха били необходими 150 млн. лв. допълнително. "Това са огромни средства, каквито не са били заделяни за висше образование на нито един етап от реформата в сектора, а сега виждаме готовност те да бъдат дадени за финансиране на спонтанна идея, която не е била обсъждана с никого и срещу която вече се чуха сериозни възражения", добавят от Университета.

Затова оттам призовават депутатите и правителството да изоставят "повърхностните и популистки решения", проектозаконът да не бъде изобщо внасян за обсъждане, а МОН незабавно да започне широко обсъждане с академичната общност и заинтересованите страни за изпълнението на Стратегията за висшето образование, нейната актуализация и реално необходимите промени на нормативната уредба.

 

Новината за премахване на таксите в държавните университети няма как да не е зарадвала над 180-те хиляди студенти и докторанти, учещи по държавна поръчка у нас. За доста ректори обаче тя дойде изневиделица - нищо не подсказваше, че правителството планира подобна мярка.

 

Още по темата