Медия без
политическа реклама

291 лв. месечно ще се дават за неприето в градина дете

По предварителни данни от мярката ще могат да се възползват само около 3600 деца

Родителите могат да подават заявления за компенсацията до 30 април
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Родителите могат да подават заявления за компенсацията до 30 април

Родителите на деца, които не са приети в общинска детска ясла или градина поради недостиг на места, ще могат да бъдат компенсирани с до 291 лв. на месец. Това става ясно от заповед на образователния министър Красимир Вълчев, издадена вчера.

Кандидатстването за компенсациията за тази година е до 30 април - родителите могат да подават съответните заявления в районните администрации, разпореди наскоро наредбата за условията и реда за предоставяне на тази помощ. За учебната 2020/2021 г. със средства от бюджета ще се компенсират разходите на родителите, пряко свързани с отглеждането и обучението на децата им, за периода от 1 януари 2021 г. до 14 септември 2021 г.

Както "Сега" писа, просветното министерство постави 6 изисквания пред родителите, чиито деца на се приети на ясла или детска градина, за да получат компенсация. Детето трябва да е кандидатствало за прием в целодневна или полудневна организация на предучилищното образование в държавна или общинска детска градина или училище и да не е прието поради липса на свободни места, да не е записано в нито една държавна или общинска детска градина или училище, а общината по настоящия адрес на детето - да не e предложила на родителите друго равностойно място и т.н. и т.н. По индикативни разчети за 2021 г. средно-месечно ще бъдат компенсирани разходите за около 3600 деца, които отговарят на условията на наредбата. 

"Търсим варианти за облекчен режим на подаване, обработка на документите и получаване на средствата. Сумата е издръжката, която получава детето, ако беше реално прието в общинско или държавно заведение. Документите са описани в наредбата. Ще публикуваме списък на сайта на дирекция "Образование" в системата, за да може всеки родител да види. Най-общо казано, това са документи, които доказват, че детето посещава лицензирано детско заведение и по този начин получава явно правото да ползва помощта", обясни преди дни заместник-кметът по образование и култура доц. Тодор Чобанов пред Нова тв.

Още по темата