Quantcast
291 лв. месечно ще се дават за неприето в градина дете | СЕГА
facebook
twitter

Просвета

291 лв. месечно ще се дават за неприето в градина дете

По предварителни данни от мярката ще могат да се възползват само около 3600 деца
1 103
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Родителите могат да подават заявления за компенсацията до 30 април

Родителите на деца, които не са приети в общинска детска ясла или градина поради недостиг на места, ще могат да бъдат компенсирани с до 291 лв. на месец. Това става ясно от заповед на образователния министър Красимир Вълчев, издадена вчера.

Кандидатстването за компенсациията за тази година е до 30 април - родителите могат да подават съответните заявления в районните администрации, разпореди наскоро наредбата за условията и реда за предоставяне на тази помощ. За учебната 2020/2021 г. със средства от бюджета ще се компенсират разходите на родителите, пряко свързани с отглеждането и обучението на децата им, за периода от 1 януари 2021 г. до 14 септември 2021 г.

Както "Сега" писа, просветното министерство постави 6 изисквания пред родителите, чиито деца на се приети на ясла или детска градина, за да получат компенсация. Детето трябва да е кандидатствало за прием в целодневна или полудневна организация на предучилищното образование в държавна или общинска детска градина или училище и да не е прието поради липса на свободни места, да не е записано в нито една държавна или общинска детска градина или училище, а общината по настоящия адрес на детето - да не e предложила на родителите друго равностойно място и т.н. и т.н. По индикативни разчети за 2021 г. средно-месечно ще бъдат компенсирани разходите за около 3600 деца, които отговарят на условията на наредбата. 

"Търсим варианти за облекчен режим на подаване, обработка на документите и получаване на средствата. Сумата е издръжката, която получава детето, ако беше реално прието в общинско или държавно заведение. Документите са описани в наредбата. Ще публикуваме списък на сайта на дирекция "Образование" в системата, за да може всеки родител да види. Най-общо казано, това са документи, които доказват, че детето посещава лицензирано детско заведение и по този начин получава явно правото да ползва помощта", обясни преди дни заместник-кметът по образование и култура доц. Тодор Чобанов пред Нова тв.

Още

Семейство с две деца спестява 1200 лв. от данъци

02.12.2022

648
И децата от втори до четвърти клас ще получават 300 лв. помощ

30.11.2022

Обновена

ДИЛЯНА ДИМИТРОВА

24310
Неимунизираните срещу морбили деца са нараснали двойно

27.11.2022

209