Медия без
политическа реклама

Туроператорите отменят екскурзиите до Израел

Нискобюджетните авиокомпании и "България еър" преустановиха временно полетите до Тел Авив

09 Окт. 2023Обновена
Посещение на Йерусалим е сред най-търсените екскурзии от българите.
Pixabay
Посещение на Йерусалим е сред най-търсените екскурзии от българите.

Туроператорите отменят организираните в следващите дни пътувания до Израел, изчаквайки да видят развитието на неочаквано избухналата война след атаката в събота на палетинската групировка "Хамас". Българите, запланували екскурзии, също анулират своите резервации.

Wizz Air и Ryanair още в събота обявиха, че отменят полетите си до Тел Авив. Авиопревозвачът„България Еър“ първоначално съобщи, че няма да спира полетите си до израелската столица, но заради ескалация на военния конфликт впоследствие анулира полета, планиран за излитане от София в 23:30 на 9 октомври с връщане от Тел Авив в 04:50 на 10 октомври.

"Бихме искали да ви уверим, че националният превозвач продължава да търси начини за превоз по редовната си линия на сънародниците ни зад граница и чуждите граждани, желаещи да напуснат Израел", посочиха от „България Еър“. Към момента полета до и от Тел Авив на 12 октомври (четвъртък) е планиран за изпълнение без промяна в разписанието. „От авиокампанията обявиха, че позволяват безплатна промяна по всички закупени билети за пътуване до/от Тел Авив до края на октомври, като новоиздадените билети трябва да бъдат в рамките на една година.  

„Организираните туристически групи в следващите дни вероятно ще отпаднат. Следим внимателно ситуацията“, заяви пред TravelNews Павлина Илиева, председател на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение Бъдеще за туризма“. Като управител на компанията „Аполо“ тя посочи, че утре тръгва група на круиз с планирано спиране в Израел, но то няма да се осъществи. 

Израел е една от най-търсените туристически дестинации от българите заради светите места и посещението на Божи гроб. Всяка седмица за там има организирани по някокло екскурзии.

"Българите, които са се записали за екскурзии до Израел, могат да направят избор за презаписване към други дестинации, връщане на пари или предоставяне на ваучер за отлагане на пътуването за пролетта на следващата година", обясни проф. Георги Рачев, зам.-председател на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА) и управител на туроператора "Географски свят". Той успокои хората, че средствата са им защитени и няма да бъдат излъгани. 

„Израел вървеше много добре като туристическа дестинация за българите, особено в комбинацията, която предлагаме с Йордания“, сподели и Румяна Балтова, управител на „Руал травел“. Тя увери, че туроператорите са задължени да се погрижат за туристите си, които в момента са в Израел.

Телевизионни репортажи показаха, че част от завърналите се наши сънародници с двата спешни полета на правителствения самолет "Еърбъс 319"  са били на поклоннически туризъм, но били зарязани от организатора си. "Министерството на туризма и Комисията за защита на потребителите трябва да проверят дали тази група от 50 човека е била водена от нелегален туроператор, защото той е трябвало да им организира хотел или друг полет", каза Румяна Балтова.

Същата позиция изрази и Георги Пасев, управител на туроператора „Абакс“, който е настанил своята група от 39 българи в четиризвезден хотел в Тел Авив, след отмяната на полетите на Wizz Air и Ryanair. Те са се прибрали в страната с правителствения самолет.

Туроператорите похвалиха правителството за бързата реакция с полета, а също и посланика и консула в Израел. Те са помогнали за евакуацията на българските туристи от палестинска територия, където са били настанени в хотел във Витлеем.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?