Медия без
политическа реклама

Хотелиери искат безплатни PCR тестове за чуждите туристи

Браншът настоява "зелените коридори" за гостите от чужбина да бъдат отворени преди 1 май

16 Март 2021МИЛА КИСЬОВА
Илияна Кирилова

"Зелените коридори" за чуждестранните туристи у нас, които са ваксинирани, преболедували коронавируса и имат антитела или представят отрицателен PCR тест, да бъдат въведени няколко дни преди обявената дата за старт на летния сезон 1 май.

За това призоваха хотелиери, които разчитат на гости от чужбина по време на Великденските празници. Най-голям интерес от по-ранното отваряне на международните туристически пътувания и въвеждането на "зелени коридори" имат курортите ни по Северното Черноморие. Традиционно по това време те посрещат хиляди посетители от Румъния. 

"Преди да говорим за лятото, да помислим за почивките около Великден. Разпети петък е на 30 април, затова "зелените коридори" трябва бъдат отворени около 28 април", коментира пред БНР Павлин Косев от Варненската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите. "За съжаление датата 1 май не беше консултирана с бранша. Каквито и зелени коридори да се отварят след 30 април, те ще са закъснели. А за нас са важни приходите около Великден, защото ще ни осигурят свеж ресурс, с който да се подготвим за високия летен сезон", уточни Косев.

Хотелиерите настояват държавата да поеме разходите за PCR тестове на пристигащите у нас чуждестранни туристи, като антикризисна мярка в подкрепа на бранша. И отново дават примери с румънските курортисти, които обикновено пристигат със семействата си в страната ни. "В момента имаме около 20% румънски резервации за Великден, но постоянно има анулации, защото разходите за такъв тест за всеки член на едно семейство са прекалено високи", посочи Косев.

Хотелиери в Бургас пък се оплакват, че по същата причина израелски туристи анулират резервациите си у нас. Други техни колеги призовават държавата да осигури свободно придвижване за полските туристи, които пристигат в страната ни с автобуси, така че да не бъдат блокирани на унгарската или сръбската граница. За поредна година браншът настоява за електронни визи за курортисти от Русия, Молдова, Украйна и Беларус, защото сега те предпочитат Турция или Гърция, където там това е уредено.

Браншът има още едно предложение - държавата да поеме разходите за PCR тестовете на традиционно наеманите в туризма украински работници. "Ние им плащаме транспорта, изхранването и настаняването, а сега се налага още един разход, който за нас е много тежък", заявиха от Варненската асоциация на хотелитерите и ресторантьорите.

Премиерът Бойко Борисов обяви през уикенда в присъствието на здравния министър и на министъра на туризма, че от 1 май България ще открие новия туристическия сезон при конкретно разписани правила и мерки в местата за настаняване и хранене. "Много е важно туристическият бранш да се подготви още отсега за сезона, както и туристите да са информирани при какви условия ще посещават страната ни", каза Борисов. Здравният министър Костадин Ангелов посочи, че България ще се включи в т. нар. електронен зелен сертификат за пътуване, който гарантира всеки турист да има три възможност – или да е ваксиниран, или да е прекарал заболяването и да има антитела или да представи отрицателен PCR тест. 

На 1 май България ще открие новия туристическия сезон при конкретно разписани правила и мерки в местата за настаняване и хранене. Това стана ясно по време на посещението на министър-председателя Бойко Борисов в Рожен.

В понеделник вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова издаде заповед за единните правила за противоепидемични и санитарни мерки в туристическите обекти през летния сезон 2021 г. Те повтарят миналогодишните правила и са задължителни за прилагане от всички видове туризъм и във всички места за настаняване, заведения за хранене и развлечения, спа центрове, плажове, автобусен транспорт. 

На морските плажове трябва да бъде спазвана физическа дистанция от поне 1,5 м между отделните плажуващи. В свободните плажни зони на всеки 20 кв. м се допуска разполагането на 2 лица или до броя на членовете на едно семейство. Един чадър е допустимо да се ползва до 2-ма души или до броя на членовете на едно семейство. При платените зони на всеки 20 кв. м се допуска поставяне на 1 чадър, т.е. през минимум 4,5 м, като на един чадър е допустимо да се ползва до 2-ма души или от едно семейство.

"Изготвените от нас правила влизат в сила от 1 май и дотогава туристическият бизнес трябва да ги въведе", заяви вицепремиерът Марияна Николова. Съвместно с Министерството на здравеопазването е планирано приоритетно ваксиниране на всички заети в сектора, допълни тя. Към момента от приблизително 150 000 работещи в туризъма, 82 000 са заявили, че желаят да бъдат ваксинирани.

"Каквито и зелени коридори да отворим, докато България свети червено на Covid картата на Европа, не можем да очакваме туристи от голяма част от пазарите", коментира Димитър Попов, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти. Точно това е показателят, който се гледа от големите туроператори при планиране на чартърните полети за следващите месеци. "Докато в България не се намали степента на заразяемост, не може да очакваме успешен сезон", смята Попов.

Още по темата