Quantcast

Медия без
политическа реклама

Туристите ще идват в България със зелен сертификат

От 1 май почиващите у нас трябва да или да са ваксинирани, или да са прекарали, или да представят отрицателен писиар тест

14 Март 2021
Снимка: БГНЕС
Премиерът се диви на големия телескоп в НАО "Рожен".

На 1 май България ще открие новия туристическия сезон при конкретно разписани правила и мерки в местата за настаняване и хранене. Това стана ясно по време на посещението на министър-председателя Бойко Борисов в Рожен. „Много е важно туристическият бранш да се подготви още отсега за сезона, както и туристите да са информирани при какви условия ще посещават страната ни“, подчерта премиерът Борисов.

За туристите, които желаят да посетят България, ще бъдат осигурени зелени коридори, уточни здравният министър. Костадин Ангелов посочи, че най-важното е участието на страната ни в т. нар. електронен зелен сертификат за пътуване, който гарантира всеки турист да има три възможности – или да е ваксиниран, или да е прекарал заболяването и да има антитела, или да представи отрицателен писиар тест. „Ние ще дадем тази възможност на всички туристи и по този начин ще улесним придвижването на всеки един, който иска да посети страната ни“, коментира той. 

„През предстоящите майски празници ще има прогнозируемост както за фирмите от бранша, така и за българските и чуждестранни туристи“, допълни министърът на туризма Марияна Николова. Тя посочи, че всички противоепидемични мерки в местата за настаняване и хранене, които ще бъдат оповестени утре, са съгласувани с Министерството на здравеопазването.

Междувременно Борисов посети Националната астрономическа обсерватория Рожен, която през последните години беше интензивно модернизирана и обнови апаратурата си по линия на Националната пътна карта за научна инфраструктура (НПКНИ). От 2017 година досега подкрепата на държавата за обсерваторията възлиза на близо 5 милиона лева. Предстои да бъде изграден и нов радиотелескоп LOFAR за астрофизични и геофизични изследвания. Цялото необходимо финансиране за обекта е в размер на 6 785 000 лв. и се очаква той да бъде завършен през 2027 г. Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който беше на място с премиера, се похвали, че в рамките на мандата правителството е инвестирало общо 100 милиона в Националните научни програми и в обектите от Националната пътна карта за научна инфраструктура. Борисов не пропусна да изтъкне и че е повишил заплатите на учителите и университетските преподаватели. 

Още по темата