Медия без
политическа реклама

Звезден „Вампир“ открива фестивала „Сцена на кръстопът“

В Пловдив ще бъде представена и дългоочакваната „Антигона“, която бележи завръщането на Александър Морфов

08 Септ. 2022
Деян Донков в спектакъла на Александър Морфов "Антигона", чиято премиера и в Плевен все още предстои на 16 септември.
Стефан Н. Щерев
Деян Донков в спектакъла на Александър Морфов "Антигона", чиято премиера и в Плевен все още предстои на 16 септември.

С премиера на спектакъла на проф. Пламен Марков "Вампир" по Антон Страшимиров на 10 септември в Пловдив се открива 26-ото издание на Международния театрален фестивал "Сцена на кръстопът", съобщиха от Драматичен театър "Николай Масалитинов" в града под тепетата, който е домакин на форума.

В главната роля на демоничната ханджийка Малама ще се превъплъти една от безспорните прими на Драмата в Пловдив – голямата актриса Ивана Папазова, а в образа на нейната дъщеря Вела ще влезе младата Мария Сотирова, която зрителите познават и като полицайката Жана от популярния тв сериал „Братя“. Участват и почти всички останали актьори от трупата, сред които Добрин Досев, Ирина Митева, Радина Думанян, Константин Еленков, Владимир Солаков, Тодор Генов, Стефан Попов, Марин Младенов, Стоян Сърданов, Венелин Методиев, Патриция Пъндева, Борис Кръстев и др.

„Вампир“ е сред вечните български пиеси, криеща една от тайните на българския характер: защо живеем трудно един с друг. „Според вярванията вампирът е сянката на грешника след неговата смърт. Но докато чуждите вампири живеят 40 дни или 400 години, то нашият е вечен и се възвръща винаги, за да вгорчи живота на следващите поколения. Името на българския вампир е неспособността ни да прощаваме, невъзможността да се помирим. Поради тази причина зърното на нашия живот постоянно е стривано от камъните на алчността, отмъщението, липсата на смирение“, отбелязват от екипа на постановката. След 120 години триумфален живот на българската сцена, пиесата на Антон Страшимиров продължава да въздейства върху зрителите със своя стремителен сюжет и пречистваща енергия.

По традиция театърът е подготвил специално за фестивала премиерно заглавие и на Камерна сцена. На 11 септември там ще бъде представен "Старецът и морето" – моноспектакъл на актьора Красимир Ранков по едноименната повест на Ърнест Хемингуей. 

26-ото издание на театралния празник, което ще премине под мотото "Театъра – мъдростта ", продължава до 21 септември с гостуването на едни от най-добрите постановки в репертоара на българските театри. В рамките на форума ще бъде представен дългоочакваният спектакъл "Антигона" по Жан Ануи на Плевенския театър, с който режисьорът Александър Морфов се завръща на родна сцена след няколкогодишно творческо изгнание. Като Антигона зрителите ще видят актрисата Милена Ерменкова, а специален гост е Деян Донков в ролята на Креон. В артистичния състав са още Надя Керанова, Александър Кънев, Ованес Торосян, Адриан Филипов, Васил Витанов, Антъни Пенев, Бориса Сарафова и др.

Програмата включва моноспектакъла на Снежина Петрова "Една българка" по Иван Вазов с режисьор Десислава Шпатова, "Една испанска пиеса" от Ясмина Реза на Малък градски театър "Зад канала" („Аскеер 2022“ за водеща женска и мъжка роля за Мария Каварджикова и Малин Кръстев), "Майстора и Маргарита" от Михаил Булгаков на Младежкия театър "Николай Бинев" – постановка на Николай Поляков („Икар 2022“ за режисура и за най-добра водеща женска роля на Койна Русева като Воланд), "Последният човек" – спектакъл за възрастни на Държавния куклен театър Стара Загора, постановка на Веселка Кунчева по романа на Джордж Оруел "1984", спектакъла "Народът на Вазов" от Александър Секулов на Народен театър "Иван Вазов" с режисьор Диана Добрева и др. Чуждестранното участие тази година е на театър "Око" от град Лвов, Украйна. Украинските актьори ще гостуват на 18 септември в Камерната зала със спектакъла "WC" от Бригита Швайгер.

Съпътстващата програма на фестивала ще бъде открита на 11 септември с изложба скулптура на Валентина Златарова в галерия "Димитър Георгиев", а на 16 септември в Камерната зала на театъра ще се състои публичен разговор с драматурга Александър Секулов на тема съвременна драматургия. Сред съпътстващите събития е и премиерата на монографията на проф. Иван Добчев "Автопортрет в огледалото на сцената", а за финал ще бъде представена книгата, посветена на основателя на фестивала: "Стефан Данаилов – колко е лесно да бъдеш обичан" с участието на знакови български актьори негови студенти.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата