Медия без
политическа реклама

Жената чудо се помоли за мир — и се видя в чудо

Израелската актриса Гал Гадот установи лично колко токсична е станала културата на отхвърляне

17 Май 2021
Израелската актриса Гал Гадот в „Жената чудо 1984“.
Warner Bros.
Израелската актриса Гал Гадот в „Жената чудо 1984“.

Когато звездата от „Жената чудо“  Гал Гадот е решила да коментира в „Туитър“ ескалацията на насилието между Израел и Хамас в Газа - с най-доброто намерение да изпрати послание на добра воля, единство и мир, едва ли е очаквала, че то може да бъде възприето и по съвсем различен начин - а тя да бъде обявена в социалните мрежи за „пропаганден инструмент на Израел“, съобщава Би Би Си. 

През последните три дни #CancelGalGadot  е най-новата тенденция в социалните мрежи. Коментиращите я обвиняват, че  подкрепя „масов геноцид“ (сякаш има и друг) и припомнят за двугодишната ѝ служба в израелската армия (сякаш е въпрос на избор, а не задължение за всеки гражданин на страната, в която е родена). 

През 2019 г. Гадот влезе в спор с израелския премиер Бенямин Нетаняху за статута на арабското малцинство в страната. "Обичай ближния си като себе си", каза израелската актриса на фона на дебати за ролята на израелските арабски партии. Това се случи след приемането на Закона за национализма от 2018-а, който на практика узакони дискриминацията на нееврейските малцинства в страната с 20% граждани от арабски произход.

Злобните нападки и негативната реакция към актуалния ѝ пост накараха Гал Гадот да изключи опцията за коментари, но не и да изтрие публикацията си. 

Според източници, близки до актрисата, обаче тя вече се притеснява да не я сполети съдбата на колежката ѝ Джина Карано. Който  се интересува, може да провери за какво беше уволнена Карано от сериала „Мандалореца“, от „Дисни“ и от цялата галактика на "Междузвездни войни". 

А ето какво точно написа в Туитър Гал Гадот:

Сърцето ми се къса. Страната ми е във война. Притеснявам се за семейството си, за приятелите си. Притеснявам се за моя народ. Това е порочен цикъл, който продължава твърде дълго. Израел заслужава да живее като свободна и сигурна нация. Нашите съседи заслужават същото. Моля се за жертвите и техните семейства, моля се за прекратяване на тази невъобразима омраза, моля се нашите лидери да намерят решениe, за да можем да живеем рамо до рамо в мир. Моля се за по-добри дни“. 

Под „нашите съседи“, за които актрисата казва, че „заслужават да живеят свободно и в мир, както и Израел“, и с които иска да живее „рамо до рамо в мир“, Гадот има предвид Палестина. 

Фактът, че много хора виждат в тези думи подкрепа само за едната страна в конфликта, показва колко заслепяващо действа омразата. А също и как възникналата като алтернатива на отсъстващото правосъдие Култура на отхвърляне, в която истината има все по-малко значение, се отдалечава все повече от някога положителната си роля. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата