Медия без
политическа реклама

Заляха с крем против акне „Венера след ринопластика“ на Банкси

Активистките на движението срещу употребата на козметика ще трябва да заплатят щетите от инцидента в Санкт Петербург

14 Дек. 2022
Коммерсантъ
Активистките пред залятата с крем творба.

Активистки на движението против употребата на козметика обляха с крем против акне картина от изложбата „Да откриеш Банкси“ в Санкт Петербург, съобщи РЕН-ТВ.

Инцидентът е станал в галерийното пространство ЦЕХ Севкабел. Както отбелязва каналът „78 Новости“ в социалната мрежа Telegram, пострадалата творба е била изложена в открит вид и не е била защитена със стъкло. Платното обаче е детайлно копие на известното произведение „Венера“ на най-прочутия анонимен художник, а не оригинал. Всички картини в експозицията са дубликати.

След нападението над картината активистките произнесли реч за боди-позитивизма (тоест – да приемаш тялото си и външния си вид такива, каквито са) и започнали да скандират „Стоп на козметиката!“. Охранителите се хванали за уоки-токитата, но не попречили на момичетата да довършат речта си: „Разберете, че всичките ви недостатъци – пъпки, бенки, малки гърди, нос с гърбичка – това е вашата уникалност, за която ще бъдете обичани. Приемете себе си такива, каквито сте. И не използвайте грим, това само ви прави по-зле“. След това двете активистки трикратно повторили лозунга си. От администрацията на „Севкабел-Порт“ уточняват, че 20-годишните момичета са избрали за акцията си копие на картина на Банкси, която изобразява Венера след ринопластика.

Организаторите на изложбата са потвърдили, че работата не е била под предпазно стъкло и вероятно предстои да бъде реставрирана, но все още изясняват какъв е конкретният състав на излятото вещество – козметичен продукт срещу пъпки. Те са решили да се договорят мирно с момичетата, атакували картината, без да се обръщат към полицията. Активистките, застъпващи се за естествената красота, ще трябва да платят обезщетение.

„Картината не е обявена за продажба, а е изложбен експонат, затова не можем да посочим нейната стойност. Тя е окачена без защитно стъкло, ето защо, разбира се, е пострадала. Веществото е попаднало и върху рамката, и върху самото платно. За нас това е шокиращ инцидент, ние сме изключително разстроени. В момента полагаме всички възможни усилия за оперативна реставрация на картината“, заявила е представителката на организаторите Мила Кюри, обещавайки в най-скоро време публиката да може отново да види копието на "Венера след ринопластика" на Банкси, а охраната на залата да бъде усилена.

 

Още по темата