Медия без
политическа реклама

Явора Петрова разкрива творческия си процес с ескизи

Галерия „Ракурси“ представя пътя на художничката от идеята до голямата живописна картина

21 Яну. 2024
Ескизът съдържа бъдещата картина в зародиш.
Ескизът съдържа бъдещата картина в зародиш.

Изложба на известната художничка Явора Петрова под наслов „Ескиз и картина“ отваря врати на 23 януари в галерия „Ракурси“ на столичната улица „Хан Крум“ 4а. Авторката показва десет живописни платна, изпълнени в маслени бои, и ескизите към тях, за да разкрие детайли от творческия процес при създаването на произведенията. Вернисажът за откриването на изложбата ще бъде във вторник от 18.00 до 20.00 часа.

Освен с ескизи, Явора Петрова описва подробностите от процеса на своята работа и така:

„Идеята идва понякога в неподходящ момент. Сюжетът може да дойде отвсякъде. Желанието да запишеш мислите веднага, където и да си. Да видиш картината в съзнанието и да я свалиш на листа. Да търсиш композицията или направо да я нарисуваш. За всичко това ти трябва молив и тефтер, малко блокче и малко цвят. И всичко това се побира в понятието ЕСКИЗ. Ескиз , от който се ражда картина“.

В предстоящата изложба на Явора има десет опита да превърне ескиз в картина – десет напълно различни сюжета с техните малки ескизи и големи картини. Авторката ги нарича простичко „опити“, но те са всъщност докрай постигнати идеи, които публиката може да оцени в галерията до 10 февруари.

Явора Петрова е родена през 1957 г. в София. Завършва илюстрация и оформление на книгата в Художествената академия при известните български художници проф. Христо Нейков и проф. Румен Скорчев. Работи в областта на рисунката, графиката и живописта.

В творческата си биография Петрова има над 40 самостоятелни изложби у нас и зад граница – в Полша, Германия, Белгия, Нидерландия, Великобритания и др. Участвала е в представителни групови изложби на съвременно българско изкуство в Норвегия, Швеция, Австрия, Япония. Галерия „Ракурси“ бе домакин и на предишната й експозиция – „100 сонета 100 рисунки“ (2023).

Нейни творби са представяни в Норвегия, Австрия, Словакия, Чехия, Словения, Унгария и др. Произведения на художничката присъстват в редица частни колекции и графични кабинети в България и чужбина. Цикъл от нейни графики е притежание и на Националната галерия в Осло, Норвегия. Явора е носител на множество отличия, сред които голямата награда за графика на международния конкурс „Масимо Рамос“ в Испания през 1991-ва.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата