Медия без
политическа реклама

Владимир Пенев ни повежда по "Пътеки на времето"

Синът на големия поет Пеньо Пенев показва в музей-галерия "Анел" творби от последните няколко години

06 Март 2024
Живописта на Владимир Пенев се отличава с живи, ярки цветове.
Музей-галерия Анел
Живописта на Владимир Пенев се отличава с живи, ярки цветове.

Художникът Владимир Пенев откри новата си изложбата, наречена "Пътеки на времето", снощи в музей-галерия "Анел" на бул. "Тодор Александров" 14. Мащабната експозиция включва над 60 живописни платна, които могат да бъдат видени до 14 април.

"Пред вас са картини от последните няколко години, обединени под названието "Пътеки на времето". Всеки път е едно изпитание. Художникът не е човек, който може да рисува, а който не може да не рисува", сподели пред посетителите авторът – синът на големия ни поет Пеньо Пенев, цитиран от БТА, и обясни, че винаги се е ръководил от този принцип.

Кураторът на експозицията - Пламена Димитрова-Рачева, изтъкна, че изкуството на Владимир Пенев се отличава с високо признание поради своето изтънчено емоционално излъчване и семантичната дълбочина на темите му – космологични, митологични, метафизични, езотерични, диалогични и поетични. Произведенията от "Пътеки на времето" разкриват по уникален начин богатството на неговия живописен свят, където образите създават поезия и изтриват границите между времето и пространството, водейки ни към размисъл за безкрайното, каза тя.

Владимир Пенев е художник на имагинерните реалности, на съзерцанието и на живописната поезия. По-точно, той е ловецът на смисъла на думите, който улавя цвета на тяхната аура и образно го превръща във веществено състояние на духа. Той е талантлив и мечтателен пътешественик по пътеката на времето, живеещ в паралелни реалности и многопластови духовни и културни пространства. Между пустинята на усамотението и пътуването по течението на живота, той следва вертикалната пътека на себепознанието, която го отвежда до истините за съществуванието и до житейската мъдрост.

В картините му реалността е разпознаваема, но е поетично римувана в цвят и форми, трансформирана в техните безкрайни пластични проявления, понякога смесени с натурални природни материали, но винаги облечени в аристократично овладяна емоция, коментира изкуствоведът Пламена Димитрова-Рачева, куратор на изложбата.

Енигматични, защото могат да бъдат тълкувани, картините на Владимир Пенев повеждат въображението по пътеките на времето през пустини, острови, брегове на реки и морета, планини, гори, градове, домове от първосътворението към настоящо преживяното. Идейният ключ е в поезията на баща му, Пеньо Пенев – „Всеки своя пътека си има/Всяка бърза и търси човека“…

Владимир Пенев е сложна, многопластова и в същото време много колоритна личност, отбеляза собственикът на галерия "Анел" Ангел Симеонов.

На откриването на експозицията присъства и президентът на България Румен Радев, който сподели гордостта си от факта, че родният му Димитровград ражда изкуство на световно ниво. Сред гостите на вернисажа бяха също министърът на културата Кръстю Кръстев, Симеон Сакскобургготски и др.

 

Владимир Пенев е роден на 19 февруари 1956 г. в Димитровград. Единстевн син е на поета Пеньо Пенев и втората му съпруга Мария Господинова. Завършва Националната художествена академия в София със специалност живопис при акад. Светлин Русев. Има над 30 самостоятелни изложби в България, Германия, Англия, Португалия, Испания, Италия, Холандия, Швейцария, Австрия, Франция. Участва в почти всички общи художествени изложби в България, както и във Виена, Берлин, Токио, Амстердам, Лондон. Негови произведения притежават Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, почти всички художествени галерии в страната, както и частни колекции в България и чужбина. Работи в различни живописни жанрове – фигурална композиция, портрет, голо тяло, натюрморт, пейзаж. Автор е и на стенописи.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата