Медия без
политическа реклама

Вандализираха със Z изложба за Украйна в София

Фотографиите ще останат в този вид още месец

12 Юни 2022
Фейсбук профил на Еми Барух

"Днес путиновият фашизоиден български фен-клуб вандализира изложбата на бул. Васил Левски "Украйна - архивите на едно престъпление". Добре дошли в столицата на България". С тези думи във Фейсбук Еми Барух от "Фотофабрика" посрещна осъмването на фотографиите със сцени от войната с надраскан знак Z, използван от привържениците на Путин в Русия. "Не за първи път някоя от външните ни изложби е вандализирана, но никога досега снимките ни не са били зачерквани по този начин", уточняват организаторите в социалната мрежа.

Фотографиите са дело на репортери от агенция "Ройтерс" и бяха поставени през май на оградата на музея-гробница на Александър Батенберг, която за пръв път се използва за изложбено пространство, в сътрудничество с Регионалния музей за история на София. Кадрите са заснети в първите два месеца след руската инвазия в Украйна - между 26 февруари и 18 април 2022 г.

От петък знакът Z е изписан с бял спрей върху някои от снимките, както и върху уводния текст към експозицията, казващ, че Русия нападна Украйна на 24 февруари 2022 г. и че от тогава - по данни на УНИЦЕФ - всяка секунда едно украинско дете се превръща в бежанец.

Надрасканите принтове няма да бъдат сменени и изложбата ще остане в този си вид още месец, което според Еми Барух е достатъчно силно послание, съобщава БТА. 

Кураторката е дори изненадана, че това вандализиране се е случило "едва сега", тъй като изложбата е аранжирана неслучайно навръх 9 май - "Ден на победата" за Кремъл, Ден на Европа - за европейците. Също неслучайно изложбата "е разположена на гробницата на Александър Батенберг, който през цялото свое управление се опитва да предпази България от влиянието на Русия и всъщност абдикира - поради невъзможност да го направи и след упорити опити да бъде свален. Третата причина точно там да бъде тази изложба, е,  че тя "гледа" срещу сложно натоварения със символика и противоречия паметник на съветската армия", споделя Барух пред агенцията.

Тя припомня също, че знакът Z придоби символична тежест, близка до внушението на хитлеровия пречупен кръст, след като танковете на Русия маркираха по този начин своето нашествие в Украйна. "Тоа е знак от хора, които се идентифицират с агресията. Уви, статистиката и проучванията в България показват, че те са много", казва Еми Барух. "Без да обиждам болшинството от българските граждани, бих сравнила случващото се с раболепието на наведения човек пред довчерашния му господар, с неразбиране на демократичните норми в света, с нравствен дефицит и историческа неграмотност. Това е опасна тенденция на хора, които се опитват да тласнат България в една различна от европейския път посока".

Организаторите от "Фотофабрика" са сезирали Първо РПУ и са останали изненадани, че на това централно и емблематично място в столицата липсват камери. Уведомили са и "Ройтерс". 

Още по темата