Медия без
политическа реклама

Валентин Танев: Президентът поддържа директора на Народния

Актьорът коментира скандалите в театъра и напускането на Камен Донев

14 Юли 2023
БГНЕС

"Президентът поддържа директора. Крайно откровен съм и ще си пострадам много от това интервю, но има неща, които не трябва да се прескачат в живота на човек. След като го казах това, очаквам да ме изхвърлят, и то със страшна сила", каза актьорът Валентин Танев, звезда от спектаклите на Александър Морфов "Хъшове" и "Животът е прекрасен", който играе и в редица други представления на Народния театър - "Хоро", "Нова земя", "Духът на поета", "Опит за летене".

Известният театрален, кино и тв актьор бе поканен от телевизия Bulgaria ON AIR да коментира демонстративното напускане на Камен Донев и поредното напрежение в първата ни трупа. "Аз мога да опиша какво всъщност провокира действията на Камен.... Имаше инцидент по време на спектакъл и една от пералните се запали. Оказа се обаче, че пожарникарят си е тръгнал в 17 часа следобед. Аз за 40 години не съм виждал нещо такова. Поради спецификата на сцената, тя може да се превърне в комин по време на пожар. Снощи имахме опасност да се случи най-страшното при 780 човека публика", разказа Валентин Танев.

Часове след спектакъла Камен Донев, който е гостуващ актьор на сцената на Народния, обяви скъсването на отношения с театъра заради "крайна нетърпимост към ситуацията" и "безобразното, арогантно поведение на директора". "За мен е изключително ненормално да отстраниш човек и да продължиш нататък с бодри крачки. Камен е много талантлив, почти гениален човек", допълни Танев.

От изявление на Народния театър стана ясно, че Камен Донев трябва да изпълни още един спектакъл като част от договора си - на 28 септември. "Камен е човек, който държи на думата си. Така ще е, докато не останат най-верните поданици, но така не се прави изкуство, нито се гради театър. Очакванията ми от новия министър са никакви. Казусът трябва да се разреши със съдействието му, но аз мисля, че той няма да съдейства", допълни актьорът пред Bulgaria ON AIR.

Танев коментира още, че парите не са най-важни за него, но някои от колегите му мислят по друг начин. "Има колеги, които го подкрепят (директора Васил Василев - б.р.) заради парите, други заради реализацията. Всеки сам решава дали успехът му е по-важен от морала. Всичко това е ехо, което заглъхва в Народния театър. Отношението на културата от политиците е като един придатък, който те ползват за известно време, след това захвърлят. "Давам ви 10 млн. и не искам да се занимавам с вас", този израз съм го чувал от устата на премиер", каза още актьорът.

Народният театър е сцена на сътресения и скандали от миналата есен насам, когато възникна конфликт между главния режисьор Александър Морфов и пиарката Велислава Кръстева. Междувременно и двамата, назначени месеци по-рано от новия директор Васил Василев, освободиха постовете си - Морфов бе уволнен дисциплинарно, а Кръстева напусна. Василев продължава да е начело на академичната трупа.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата