Медия без
политическа реклама

Търси се нов директор на Народния театър

Мариус Донкин нашумя с отказа си да показва представления на предшественика си Морфов

04 Ноем. 2021
снимка: Народен театър/архив
Директорският мандат на актьора Мариус Донкин ще бъде запомнен най-вече с конфликта му със Сашо Морфов и свалянето на "Хъшове" от афиша за две години. (Кадърът е от първите години на спектакъла, когато Чочо Попйорданов участваше в него и бе между живите.)

Министерството на културата обяви конкурс за нов директор на Народния театър "Иван Вазов". Петгодишният мандат на досегашния титуляр Мариус Донкин изтече на 1 септември. В края на октомври пък изтече мандатът на директора на Сатиричния театър, оглавяван в момента от Калин Сърменов (известен с близостта си до предишната власт на ГЕРБ). Конкурс за неговото място все още не е обявен, припомня "Дневник".

Съобщението в сайта на ведомството изисква кандидатите да имат висше образование в областта на изкуствата, магистърска степен в специалността "Театрално изкуство", най-малко 5 години професионален опит в областта и организационна и управленска компетентност. Те ще трябва да представят концепция за развитието на Народен театър "Иван Вазов" за срок от пет години, която ще бъде обсъдена на събеседване с кандидатите. Срокът за подаване на документите за кандидатстване е до края на месеца.

Последните месеци от мандата на настоящия директор Мариус Донкин преминаха в светлината на конфликта му с неговия предшественик на поста Александър Морфов. Морфов разпространи писмо до медиите, в което се твърдеше, че режисираният от него спектакъл "Хъшове" няма да се играе на сцената на Народен театър "Иван Вазов", докато Донкин е директор.

Спектакълът е един от хитовете в програмата на Народния театър от 2004 г. насам. Последното му представление бе преди началото на пандемията - през февруари 2020 г., а след отмяната на мерките срещу разпространението на COVID-19 не е включван в афиша. След петиция в социалните мрежи с искане "Хъшове" да бъде върнато в афиша на Народния театър от културния институт обявиха, че представлението ще се завърне на 13 септември, когато започваше традиционната програма на открито "Театър пред театъра", но това така и не се случи.

Тогава пък Морфов обяви, че по негово настояване представлението няма да се играе, докато Мариус Донкин е директор. Той изтъкна и детайл от биографията на директора, който бил общински съвестник от ДПС.

Малко след това от Народния театър излязоха със своя позиция, подписана от Мариус Донкин, в която посочват, че "Хъшове" няма как да се играе, защото от 17 години нямали уредени авторски права за музиката, използвана в спектакъла. Конкретното представление не се играело досега и поради своите мащаби, които били невъзможни за осъществяване в постпандемична ситуация. От театър добавиха, че след пандемията не са играни и много други емблематични заглавия като "Опит за летене", "Калигула", Идеалният мъж", "Братя Карамазови". 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?