Медия без
политическа реклама

Съзиданията на Дечко Узунов припомнят 125-годишнината му

СГХГ показва над 90 живописни платна и акварели на големия български художник и интелектуалец

13 Май 2024
Дечко Узунов, "Портрет на Ина", 1937.
Дечко Узунов, "Портрет на Ина", 1937.

Изложба „Съзидания“ по случай 125-годишнината от рождението на големия български художник и интелектуалец Дечко Узунов (1899–1986) открива Софийската градска художествена галерия на 16 май, четвъртък, от 18.00 ч.

Едва ли има някой, който да не знае името му и да не се е срещал с негови творби, отдавна влезли в музеите и днес определяни с думата „класика“. Преминал през живота си с толкова много динамизъм, колкото и в творчеството си, Дечко Узунов винаги е бил обект на интерес от страна на критиката, журналистите, колегите си и широката публика. Известен като портретист, изявил се като майстор на монументалните изкуства, оценяван високо за своите композиции, пейзажи, натюрморти и голи тела, желан като илюстратор и сценограф, той е и интересният професор, приятният събеседник, авторитетният и вещ колега.

Повече от шест десетилетия художникът ще се движи в развитието на своето изкуство. От символизма, сецесиона, експресионизма и неокласиката през академизираната формула на соцреализма до пространствената чистота, синтетизма на монументалния език и абстрактния израз.

В опит да се проследи пътят на развитие на Дечко Узунов като художник и своеобразен съзидател на българското изкуство, в залите на Софийската градска художествена галерия е подредена изложба, представяща неговите живописни платна по десетилетия, както и творби, в които той се проява и като майстор на акварелната техника. Показани са над 90 произведения в жанровете портрет, натюрморт, пейзаж и композиция (фигурална и абстрактна). Индивидуалността на всяко десетилетие е подчертана посредством подбрани цитати от критиката от периода. Не на последно място разказът е допълнен от обширна биография, илюстрирана от богат фотографски материал. Към изложбата са подготвени няколко интервюта с личности, общували пряко с Дечко Узунов, посредством които публиката да се докосне непосредствено до личността на големия творец. С помощта на Българската национална телевизия в изложбата ще може да се види и режисираният от Дамян Петров филм от 2000 г. „Бай Дечко“. Експозицията е придружена с албум. По повод на годишнината ще бъде валидирана марка в блок с подкрепата на Министерството на транспорта и съобщенията.

Проектът е съвместен между СГХГ, Художествена галерия – Казанлък, Държавна агенция „Архиви“, със съдействието на БНТ, с финансовата подкрепа на Столична програма „Култура“, „Аурубис България“ АД, частни лица и медийното партньорство на БТА. В експозицията са включени произведения и архивни материали от художествени галерии от цялата страна, както и от Народен музей – Белград, и частни колекции.

Аделина Филева, Пламен В. Петров и Рамона Димова са куратори на мащабната изложба, която ще може да се види до 8 септември.

 

 

Още по темата