Quantcast

Медия без
политическа реклама

Столична библиотека с празнична програма в Деня на книжовността

Аудио инсталация „Звукът на българската литература“ пренася в света на любими автори

24 Май 2022

С богата празнична програма Столична библиотека отбелязва днешния Ден на светите братя Кирил и Методий, българската азбука, просвета и култура и славянската книжовност.

Столична библиотека участва като партньор в инициативата „Звукът на българската литература“ – мултижанрова аудио инсталация пред сградата на библиотеката на площад „Славейков“, която ще пренесе посетителите в света на словото на любими български книги.

Програмата за празника включва от 11.00 ч. четене на едно от най-слушаните детски произведения в библиотеката на Storytel – „Феята от захарницата“, и среща с авторката Катя Антонова. В 15.00 ч. пред пейката на баща и син Славейкови литературният историк Катя Зографова ще представи малко познати и любопитни истории за българските класици, творили в близост до пл. „Славейков“. От 17.00 ч. е предвидена среща с писателките Мария Касимова-Moaсе и Ирена Иванова с псевдоним Рене Карабаш, представяли българската кирилица и съвременната ни поезия по света. Тя ще се състои около „Скритите букви” – пейките  с форма на букви. Инициативите на площада се организират в партньорство със Storytel, Столична община, агенция Imp-Аct, фондация „Прочети София“, „Асарел Медет“ .

В Мраморното фоайе на сградата от вчера е подредена тематична изложба „Първоучителите“, която представя любопитни и малко познати издания от фонда на Столична библиотека от колекциите на секторите „Изкуство“ и „Книжовно наследство“, както и оригинални постери, илюстриращи основните теми на експозицията – празника, първоучителите, техните ученици и последователи. Включени са ценни албуми и редки издания от Асен Василиев, проф. Атанас Божков и други известни автори, представящи образите на първоучителите в иконописното и изобразителното изкуство. Интерес представляват книгите, демонстриращи различни български шрифтове, и азбуките – глаголицата и кирилицата, както и първи нотни издания и грамофонни плочи с музикални творби, посветени на светите братя. Посетителите ще могат да видят и редки книги за Кирил, Методий и техните ученици, както и сборници жития, представени от Александър Теодоров-Балан, Иван Дуйчев, Васил Киселков, Ян Билли, Никифор Начов, проф. Емил Георгиев, Цветан Стоянов и др.

Библиобусът на Столична библиотека пък от 10 до 13 ч. ще гостува в парк „Овча купел“ на празника на едноименната община. Всички желаещи ще могат да получат едногодишна безплатна читателска карта, а за децата ще има различни занимателни игри и подаръци – детски книжки.

 

Още по темата