Медия без
политическа реклама

Скулптурна изложба събира американски президенти с Левски и Христос

Галерия "Академия" чества 70-годишнината от рождението на Емил Мирчев

28 Ноем. 2022
Емил Мирчев, "Американски дипломати", 2004.
НХА
Емил Мирчев, "Американски дипломати", 2004.

Изложба, посветена на 70-годишнината от рождението на големия български скулптор Емил Мирчев (1950 – 2017), се открива на 30 ноември, сряда, от 18.00 ч. в столичната галерия „Академия“ на ул. „Шипка“ 1.

Творчеството на Емил Мирчев се простира от внушитената монументална скулптура до изящните кавалетни форми. Той работи с класически материали: бронз, камък, дърво, керамика. Произведенията му се отличават с оригинална индивидуална стилистика и носят ясни естетически, нравствени и философски послания. Настоящата изложба, която може да се види до 17 декември, показва някои от знаковите негови проекти, съдържащи идеи, търсения и пластически възгледи, които формират своеобразната художествена атмосфера и аурата на неговото изкуство.

Скулптурите на Емил Мирчев са синтез на класически и модерни насоки, многопластови като замисъл и уникални като скулптурен изказ. Емил Мирчев по достойнство вписва своето име в аналите на съвременните изобразителни изкуства като един от най-ярките, характерни и запомнящи се автори, изявявали се както в България, така и в чужбина. Той е реализирал и множество конкурсни проекти във вътрешна и външна среда. Негови скулптурни композиции се издигат в Тарагона (Испания), Флобек (Белгия), Оребло (Швеция); съхраняват се в колекцията на Юго Вутен, в Националната галерия, СГХГ и много галерии в страната; красят обществени сгради като ВМА, МВнР, Стопанската академия в Свищов. Забележителна е композицията „Американски дипломати от три фигури на президенти – Джон Адамс, Томас Джеферсън и Бенджамин Франклин, създадена през 2004 г.,  която се намира в комплекса на посолството на САЩ в София. Образите на Васил Левски и Христос също са обект на премислена скулптурна интерпретация.

Емил Мирчев е възпитаник на проф. Борис Гондов в Националната художествена академия и самият той, като дългогодишен професор там, е отдал професионалните си умения и богатия си опит в обучението на новите студенти по скулптура. 

Още по темата