Медия без
политическа реклама

Сините демони на Нолита населяват One Gallery

Базираната в Манчестър художничка София Добрева разкрива с Bluebirds вътрешния си свят

04 Март 2024
София Добрева-Нолита в синия си период...
Инстаграм
София Добрева-Нолита в синия си период...

One Gallery на столичата улица „Дякон Игнатий“ 1 посреща първия пролетен месец март със самостоятелната изложба на София Добрева-Нолита, вдъхновена от темите за подсъзнателното, самотата и принадлежността. Bluebirds („Сини птици“), катко се казва изложбата, може да се посети от 5 до 17 март. Откриването е утре в 19.00 ч. 

В процеса на създаване на експозицията авторката се заиграва с идеята за освобождаване на личните демони, тяхното изследване, разбиране и приемане. Bluebirds е визуално пътешествие из сините дълбини на човешкото подсъзнание. Работейки по проекта, Добрева-Нолита прави разбор на своите вътрешни страхове и предразсъдъци и си задава въпроса кои от тях са изградени върху вкоренените в обществото ни идеи за пол, род и произход.

Обследвайки своите демони и преобразуването им в живописни персонажи, артистката цели да хвърли светлина върху скритите житейски спътници на човека – неговите вътрешни страхове, конфликти и борби. Авторката се стреми да нормализира разговора за пречистването на душевността и нейното захранване по здравословен начин.

София Добрева-Нолита живее в Манчестър, където първообразът на изложбата Bluebirds бе показан за първи път в началото на миналата година. Сега тя дебютира със самостоятелна изложба и в София, за да ни разкрие съкровения си вътрешен свят. Част от произведенията в българското издание на селекцията се показват за първи път, а други са напълно нови.

София Добрева-Нолита е мултидисциплинарен артист в сферата на живописта, илюстрацията, анимацията и графичния дизайн. Тя е и човекът зад голяма част от визиите на групата Hayes & Y, както и автор на част от идентичността на фестивала Sofia Live Fest, припомня vijmag.bg.

За живописната си работа тя разчита на силата на абсолютния цвят, смелите обеми и достигането на глобални теми чрез интимни преживявания. Това се усеща ярко и в 20-те платна от Bluebirds.

„С живописната ми изложба искам да направя стъпка встрани и да се завърна към това, което винаги съм правила, но не всички знаят – а именно рисуването, което е моето бягство от дигиталното, което запълва ежедневието ми“, споделя преди време художничката пред БНР, подчертавайки, че в живописното й творчество я вълнуват и социалните теми – мястото на жената в днешния свят, отношенията между хората, невидимото, емиграцията и изобщо мястото на човека в света. „Но не очаквайте супер очевидни отговори, защото искам да оставя нещо и на наблюдателите, което сами да открият“, предупреждава София Добрева-Нолита.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата