Quantcast

Медия без
политическа реклама

Шон Пен даде единия от двата си Оскара на Зеленски

"Когато победите, върнете ми го в Малибу", каза актьорът на държавния глава на Украйна

09 Ноем. 2022
ЕРА/БГНЕС
Шон Пен повери на Зеленски статуеката Оскар до победен край на войната.

Шон Пен подари една от двете си статуетки „Оскар“ на украинския президент Володимир Зеленски при поредната своя визита в Киев, съобщи Variety. По време на срещата между двамата именитият холивудски актьор и режисьор изрази и по-нататъшната си подкрепа за Украйна на фона на руската военна инвазия в страната. Държавният глава пък връчи на Пен украински орден за заслуги за искрената подкрепа на суверенитета и териториалната цялост на страната и значителния принос за популяризирането на Украйна по света. Размяната на тези знаци на взаимно уважение беше показана във видео, споделено от Антон Герашченко, съветник на министъра на вътрешните работи на Украйна.

„Това е за вас. То е просто символична глупост, но ако знам, че е тук, че част от мен е тук, ще се почувствам по-добре и достатъчно силен за битките. Когато победите, върнете ми го в Малибу“, казва Шон Пен на Зеленски във видеото. Статуетката ще остане в Украйна до края на войната. Актьорът, който освен с филмите си е известен и с политическата си активност, по-рано беше заявил, че обмисля да се присъедини към украинските сили, за да се бори срещу Русия.

Името на Пен беше гравирано и върху специална възпоменателна плоча на т.нар. Алея на храбростта, където такива поименни плочи се посвещават на известни личности, изразяващи подкрепа за Украйна във войната с Русия. „Има три места по света, където ще се чувствам горд – мястото, където е родена дъщеря ми, мястото, където е роден синът ми, и тук. Благодаря ви“, казва още актьорът.

Пен е един от най-отявлените поддръжници на Украйна в Холивуд по време на продължаващия военен конфликт. През февруари той беше на място в страната, за да снима документален филм за Vice Studios. Оттогава актьорът се е срещал няколко пъти с президента Зеленски. Преди това той се зарече публично да претопи своите Оскари, ако Академията за филмово изкуство и наука гласува против това Зеленски да говори по време на телевизионното предаване от церемонията по награждаването през 2022 г. Въпреки че украинският държавен глава не се появи на живо на тазгодишните Оскари, на гала-вечерта беше направено официално изявление, изразяващо подкрепа за Украйна.

Още по темата