Медия без
политическа реклама

Сграда на „Славянска“ и „Бенковски“ пази 110 години българска история

Изложбата „Векът на зданието“ разкрива тайните на един от символите на младата европейска София

12 Яну. 2023

Изложба „Векът на зданието“ се открива днес от 17.00 ч. в столичната галерия Credo Bonum по повод на 110-годишнината от създаването на сградата, в която се помещава галерията. Експозицията, която ще може да се види до 19 февруари, разказва историята на емблематичната сграда на ъгъла на улиците „Славянска” и Бенковски” в центъра на София, превърнала се в един от символите на града. Днес в нея покрив са намерили Българо-американската кредитна банка, CSIF холдинг, а вече 2 десетилетия тук е и адресът на фондация и галерия Credo Bonum. 

Стотици минават покрай нея на път за Народния театър „Иван Вазов“ и се възторгват от красотата й, но малцина знаят, че зад стените на тази необикновена сграда са скрити 110 години българска история. Историята на създателите, построили дом на българския бизнес. Историята на първото поколение родни архитекти, променили завинаги облика на София. Историята на талантливите декоратори, придали на интериора неповторим облик. Историята на реставраторите, които преди повече от 20 години връщат блясъка на сградата. Историята на една сграда, която заедно с България преминава през войни, разрушения и преврати, многократно е преустройвана, сменя собственици и предназначение, но продължава да се издига като паметник в европейското сърце на столицата“, подчертават организаторите на експозицията.

В изложбата Векът на зданието” ще звучат оригиналните дискусии, предшестващи архитектурния конкурс от 1911 г., запазени в Държавна агенция Архиви". За Софийската търговско-индустриална камара разказът ще тече с помощта на доц. Мартин Иванов, познавач на българската икономическа история. По стените на галерията ще могат да се видят документални снимки от стара София бързо разрастващ се европейски град от началото  на XX в. Те са плод на изследователския труд на Виктор Михайлов от сайта stara.sofia.com. Ще има чертежи и архитектурни планове, издаващи оригиналния замисъл на блестящото архитектурно трио Димов, Ничев и Фингов” – за тях разказва д-р Боряна Вълчанова. С участието на проф. Милена Георгиева изложбата ще разкрие самоличността на декораторите на интериора, сред които се откроява името на Харалампи Тачев, проектирал уникалните 48 емблеми на занаятите в Заседателната зала на втория етаж. Архивът на реставраторката проф. Миглена Прашкова пък описва 6-месечния реставрационен процес през 2003 г. Не на последно място, изложбата ще разходи посетителите из сградата, показвайки им различни кътчета от тази забележителна обител, уловени от фотографите Росина Пейчева, Галя Йотова и Добрин Кашавелов.

Експозицията Векът на зданието” е съпътствана от издаването на едноименен каталог, който ще бъде достъпен на място в изложбеното пространство, както и на сайта на Credo Bonum. По време на изложбата в галерията ще има съпътстваща образователна програма с разнообразни събития, включително и за деца.

Проектът е подкрепен от Национален фонд „Култура”.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата