Медия без
политическа реклама

Сериалът, с който изгря Зеленски, тръгва и у нас

Телевизии по цял свят се сетиха за актьора, след като стана президент герой

06 Апр. 2022
снимка: Kvartal 95
Володимир Зеленски, когато още беше млад актьор, а не президент на страна във война.

И българските зрители ще могат да гледат сериала "Слуга на народа", в който главната роля изпълнява украинският президент Володимир Зеленски. Досега това можеха да сторят само абонатите на Netflix, които владеят някой от основните европейски езици, тъй като платената услуга няма субтитри на български.

Днес обаче Нова тв съобщи, че е придобила правата върху комедийната поредица и ще започне излъчването й още на 18 април. 

Какво се случва, когато обикновен и принципен човек е избран за президент? Сериалът "Слуга на народа" се оказа пророчески и постави началото на истинската политическа кариера на създателя му Володимир Зеленски. В политическата сатира той се превъплъщава в скромния и свит учител по история Василий Голобородко, който се бунтува срещу мизерията в страната си. Гневът му привлича голям брой последователи, които започват да събират пари, за да организират президентската му кампания. За всеобща изненада Василий печели изборите, а поредицата проследява новия му живот като президент.

Василий не желае да се променя – иска да остане същият – да живее в собствения си апартамент, заедно с родителите си; да взема пари назаем от приятели в края на месеца и да ходи на работа с колело. Ще успеят ли тъмните сили на властта да променят този честен и скромен човек, или Голобородко ще оцелее в битката срещу институционалната корупция?

"Слуга на народа" представя Володимир Зеленски в другото му амплоа – на актьор и продуцент. След огромния успех на сериала той е избран за държавен глава на Украйна, въпреки че няма никакъв политически опит. Точно както се случва и с героя му. Събитията от последния месец, в който Русия нахлу на украинска територия, а Зеленски се прояви като истински национален лидер в драматичната криза, предизвикаха бум на интереса към по-ранните му изяви по света. Освен от световния стрийминг гигант Netflix, "Слуга на народа" бе закупен от телевизии във Великобритания, Италия и други страни.

 

Подкрепата на кинообщността в Холивуд за украинския президент Володимир Зеленски е съвсем логична. В крайна сметка той е един от тях. Преди да влезе в политиката, Зеленски беше комик, актьор, сценарист и продуцент.

Тв поредицата тръгва на екран в Украйна през 2015 г. и се превръща в хит, като печели няколко международни награди. Вторият сезон на политическата сатира "От любов до импийчмънт" излиза в края на 2017 г., а през 2019 г., когато Зеленски печели президентските избори в страната, е представен и третият – "Избор". Режисьор е Алексей Кирюшенко. 

По мотиви от "Слуга на народа" бе създаден и игрален филм, чието действие се развива след събитията от първи сезон. То проследява опитите на Голобородко да се пребори с инфлацията в родината си, отчасти с помощта на финансова помощ от МВФ. Помощта идва с условие да бъдат извършени някои реформи, но усилията на президента да ги прокара са саботирани от група олигарси, които използват влиянието си във Върховната рада. 

Още по темата