Quantcast

Медия без
политическа реклама

Самуел Финци гостува в Народния с "Един кон влязъл в бар"

Спектакълът по романа на Давид Гросман ще се играе през март

30 Яну. 2023

Спектакълът "Един кон влязъл в бар" по едноименния роман на Давид Гросман, копродукция на Дойчес театър (Берлин), Залцбургския фестивал и Бургтеатър (Виена), ще се играе на сцената на Народния театър „Иван Вазов“ на 25 и 26 март. Самуел Финци, който има бляскава актьорска кариера в немскоезичния свят, а наскоро се снима в игралния дебют на Андрей Паунов "Януари" по Йордан Радичков, е в ролята на Дов Гринщейн в постановката, партнира му Катлийн Моргенайер в ролята на Пиц. Режисьор и сценограф на "Един кон влязъл в бар" е Душан Парижек. Драматург на постановката е Ева-Мария Фойгтлендер. Музикален съпровод на пиано – Антони Дончев. Представлението ще се играе на немски, със субтитри на български.

Главният герой Дов Гринщейн е стендъп-комик, провокатор, артист със свое собствено шоу, готов винаги да се поддаде на желанията на публиката. В зала в пустата индустриална област Натания, в един град между Хайфа и Тел Авив, той излиза за своето последно представление – представление като никое друго, всяващо потрес и смут.

Дов е безмилостно прям – дразни публиката, обижда я, след което се извинява със сълзи на очи. Шегува се, разказва тъпи и остроумни, вулгарни и безобидни вицове. Нищо не остава пощадено от думите му – нито Шоа и нейните жертви, нито политиката на Израел в палестинските области. Почти два часа Дов гневно се бори за вниманието на хората, защото никой не бива да остане безразличен. Защото той може да предложи много повече от едно успешно шоу: той трябва да разкаже за своя „личен Чернобил“, за травмата, вината, които са отровили живота му.

Дов иска разчистване на сметките – със своя приятел Авишай, когото е поканил на спектакъла, и това трябва да стане пред публиката. Бронята на хумора, с която се е снаряжил, му е помогнала в оцеляването и го е направила много по-корав. Безпощаден е към историята на страната си, към невъобразимата болка, която почти всяко семейство носи в себе си, и е привидно равнодушен към смъртоносния конфликт с „арабите“.

Постепенно зрителите оредяват, не всички могат да понесат страстта към разголване на този "мил, жизнерадостен разказвач на вицове". Внимателен слушател остава само Пиц, неговата съседка от детските дни. Тя познава един друг Дов – мечтателя, "доброто момче", което никога не би забравила…

Романът "Един кон влязъл в бар" е публикуван през 2014 г. и веднага се превръща в бестселър, претърпява няколко издания и е преведен на 23 езика, включително на български, а известният Камерен театър в Тел Авив създава първата сценична версия. Именно за тази своя творба големият израелски писател Давид Гросман печели една от най-престижните международни литературни награди – "Ман Букър".

На предстоящия фестивал "Берлинале" (16-26 февруари) пък ще бъде прожектиран филмът "Сенека" на Роберт Швентке, в който Финци си партнира с Джон Малкович - звездата от първа величина, чието гостуване у нас със спектакъла "В самотата на памуковите полета" (16,17 и 18 февруари )предизвика истинска революция с цената на билетите и вълненията, които предизвика. 

Докато гостуването на Джон Малкович в Народния театър, обявено за февруари 2023 година, продължава да е забулено в мистерия, холивудската звезда не бездейства. Също през февруари, но на "Берлинале", ще бъде световната премиера на най-новия филм с негово участие - "Сенека".

 

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Столична община и Национален фонд „Култура“.

Още по темата