Quantcast
Първи театър след карантината (ФОТОГАЛЕРИЯ) | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Първи театър след карантината (ФОТОГАЛЕРИЯ)

Популярната от 70-те пиеса "Апетит за череши" събра шепа почитатели на сценичното изкуство в парка "Заимов"
225
 Илияна Кирилова
Актьорите Симона Халачева и Юлиян Рачков на импровизираната открита сцена.

Около 40 зрители, зажаднели за театър, гледаха първия спектакъл на живо от 8 март насам. Той бе изигран на открито във вътрешния двор на столичния Театър "София". При спазване на всички епидемични мерки - маски, дезинфектанти за ръце, столове, разположени шахматно на 1.5 метра един от друг, пред публиката излязоха актьорите Симона Халачева и Юлиян Рачков. Те изиграха популярния у нас през 70-те спектакъл "Апетит за череши", възстановен в афиша на трупата преди няколко години. Създадена с подръчни материали под открито небе, сценографската среда, представляваща влаково купе, се различаваше от обичайното в залата, но поне актьорите бяха без маски.

Действието в "Апетит за череши" прескача между "преди" и "сега", което го прави подходящ за доста шизофреничната ситуация, в която всички сме попаднали. Инициативите на Театър "София" ще продължат. Директорът-актьор Ириней Константинов се похвали пред bTV, че билетите са продадени само за 2 часа след обявяването на спектакъла. Вече са планирани следващите няколко театрални вечери, а пред театъра започва и изграждането на по-голямо сценично пространство за театър под открито небе.

Поради привилегированото местоположение на Театър "София" - в парка "Заимов", Ириней Константинов покани всички свои колеги от столични и извънстолични театри да се включат без наем в оползотворяването на откритите сцени. 

Театър "София" се готви и за първата си коронавирусна премиера - всеки момент Теди Москов ще започне репетициите по "Няма да платим, няма да платим" от Дарио Фо, а представянето пред публика се очаква през месец юли. 

За новата реалност, в която климатиците и масовите прояви в зала са забранени, а сценичните изкуства могат да съществуват само на открито, се готви усилено и Народният театър.

В началото на юни ще започнат серия от камерни спектакли в задния двор на сградата. Пространството с работно заглавие "Театър зад театъра" вече се строи пред служебния вход. Съобразно разпорежданията на здравния министър, и там ще бъдат разположени около 40 места, на дистанция едно от друго. Първите редове ще бъдат с масички, ще се предлагат и напитки.

Сред заглавията, които ще влязат в извънредния афиш на Народния, са моноспектаклите "Даскал", "Караконджул", "Бонбон", "Контрабас", "Пътят на Афродита", "Г-н Ибрахим и цветята на Корана". В програмата ще бъдат включени и представления с по двама актьори като "Любовникът" и "Шърли Валънтайн".

Терасите към двете ВИП ложи пък ще приемат поредица от срещи с големите имена на театъра – актьори, драматурзи, сценографи, режисьори, композитори. Публиката ще бъде от по десетина-петнадесет души. „Не са много, но ние не работим, за да спечелим пари, а за да върнем обратно нашите зрители, които ужасно много ни липсват“, отбеляза пред "Площад Славейков" директорът на Народния театър Мариус Донкин.

През карантината актьорите и останалия състав са използвали годишните си отпуски и ще работят за публиката цяло лято, обеща той. Трупата обаче ще трябва да преосмисли плановете си, защото сред избраните за поставяне спектакли преди коронавируса има такива с над 20 актьори (например "Нова земя" - по случай юбилея на Иван Вазов), при чиито репетиции и представления не е възможно да се спази физическа дистанция.

Билетите за кризисните спектакли ще се продават на цени между 10 и 20 лева, а през август ще започне и традиционното лято издание на "Театър пред театъра".

Още

Под 1% учители и ученици са карантинирани на старта на учебната година

17.09.2021

Обновена

1030
Спаси София: Общината се готви да обезобрази Театър София

09.09.2021

6613
Народният театър смята да дели зрителите според ваксинацията

01.09.2021

1196