Медия без
политическа реклама

Проф. Греди Асса чества 70-годишнина в СГХГ

В „Пътувания“ сякаш са кодирани странстванията на душата на художника

15 Февр. 2024
Греди Асса, "Гора", 2018.
СГХГ
Греди Асса, "Гора", 2018.

„Пътувания“ се нарича ретроспективната юбилейна изложба на именития българския художник Греди Асса, който тази година навърши 70. Тя ще бъде открита на 27 февруари в Софийската градска художествена галерия, където ще може да бъде разгледана до 5 май.

Чрез метафората на пътуването експозицията представя основни моменти в израстването на художника с особен акцент върху приноса му за развитието на съвременното българско изкуство и мястото му в европейското и световното културно пространство. Проф. Греди Асса е значима фигура в българското изобразително изкуство, оказала осезаемо влияние върху процесите на обновяване на визуалния език през 80-те и 90-те години на миналия век. Художникът има над 80 самостоятелни изложби и повече от 100 участия в колективни прояви у нас и в чужбина.

В предстоящата изложба ще бъдат показани повече от 140 произведения – маслена живопис, акварел и рисунка, от края на 70-те години на ХХ век досега, някои от които – напълно непознати за публиката. Включени са творби от ателието и личния фонд на Греди Асса, от галерии и музеи в страната и от частни колекции.

„Основният проблем на евреите е, че те, ходейки по земята, все търсят земя. Може би този проблем стои някъде дълбоко и в моите работи. Струва ми се, че те много по-малко са свързани с конкретни места и много повече – с броденето между тях, с пътешествието“, разсъждава Греди Асса, в чието ДНК скиталчествата на евреите сякаш са кодирани от далечни векове.

Пътуващият художник е пейзажен художник – градски или природен. Греди Асса – още повече. За него като пътешественик еднакво важни са още интериорът, портретът, натюрмортът, музейният експонат или архитектурният детайл, които се превръщат в пейзажи. Греди Асса е художник на пейзажи – една романтична тенденция, дълбоко вкоренена в природата му на творец. Той пътува през културни пейзажи и създава такива – природни, градски, музейни, битови – сътворени от културни и исторически наслагвания и взаимовръзки. В същото време тези наситени с минало срещи са първооткрития – винаги върху нов хоризонт, с усвояване на нови територии – нещо като велики географски открития в сферата на личното, обясняват изкуствоведите.

Мащабната мултимедия в изложбата цели близко съпреживяване в творческия свят и личността на твореца. Тя е съпроводена и с богато илюстрирано албумно издание с текстове на проф. д-р Чавдар Попов и Иво Милев. Залите на СГХГ ще бъдат преустроени изцяло според създадения специално за изложбата експозиционен дизайн.

Куратор на изложбата е Иво Милев с екип от фондация “Свободни съвременни изкуства” и СГХГ.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата