Медия без
политическа реклама

Прочутият Деклан Донелан поставя „Медея“ в Народния театър

Специално за българския спектакъл е поръчан нов превод на древногръцката трагедия на Еврипид

23 Апр. 2024
Деклан Донелан (вдясно) и Ник Ормерод са автори на повече от 50 спектакъла по света, но за пръв път рабоят с трупата на Народния театър.
Johan Persson
Деклан Донелан (вдясно) и Ник Ормерод са автори на повече от 50 спектакъла по света, но за пръв път рабоят с трупата на Народния театър.

През месец май в Народния театър „Иван Вазов“ ще започнат репетиции за спектакъла „Медея“ по Еврипид на световноизвестния театрален режисьор Деклан Донелан. Преди повече от тридесет години заедно със сценографа Ник Ормерод той създава легендарната британска театрална компания Cheek by Jowl, която заедно ръководят в качеството си на артистични директори. Съвместно Деклан Донелан и Ник Ормерод са автори на над 50 спектакъла, представени на повече от 400 сцени по света.

По покана на Народен театър „Иван Вазов“ тази година прочутият тандем ще осъществи първата си постановка с актьори от трупата му. Специално за българския спектакъл бе поръчан нов дословен превод на древногръцката трагедия, която допълнително ще бъде адаптирана от авторите на спектакъла. Това ще бъде и първата тяхна постановка по тази пиеса.  

По-рано тази година режисьорът и сценографът проведоха кастинг в Народния театър, на който избраха актьорите, с които ще работят. Те са Радина Кърджилова, Велислав Павлов, Валентин Ганев, Асен Данков, Явор Вълканов, Стелиан Радев, Вяра Табакова, Радена Вълканова, Жорета Николова, Стефания Колева, Елена Иванова, Ева Данаилова, Ана Пападопулу.

Деклан Донелан поставя емблематични текстове на големи европейски писатели, поети и драматурзи, сред които Шекспир, Расин, Корней, Лесинг, Островски и т.н. Освен за Cheek by Jowl, той създава представления и за престижни театрални фестивали по света като Авиньон и Залцбург, поставя и балетите „Ромео и Жулиета“ и „Хамлет“ в Болшой театър.

Книгата му „Актьорът и мишената“ излиза за пръв път през 1999 г. и оттогава е преведена на повече от 15 езика, включително български (2008). Тази година във Великобритания бе публикувана новата книга на режисьора „Актьорът и пространството“.

Деклан Донелан е носител на четири награди „Лорънс Оливие“, на „Златен лъв“ от Венецианското биенале, на Международната награда „Станиславски“. Съвместно с Ник Ормерод са удостоени с почетния Орден на британската империя.

Ник Ормерод е автор на сценографията на множество продукции на Cheek By Jowl, на спектакли в Националния театър на Великобритания, Кралския Шекспиров театър, Английската национална опера, Пиколо театро в Милано и много други. През 2012 г. Ормерод и Донелан дебютират и като сърежисьори в игралното кино – с филма „Бел Ами“, в който участват актьорите Ума Търман, Кристин Скот Томас, Кристина Ричи и Робърт Патинсън.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата