Медия без
политическа реклама

Поставят на театрална сцена романа на 2020 г.

Варненската драма ще играе в 100-тния си юбилеен сезон творби от Теодора Димова и Димитър Димов

27 Юли 2020
снимка: ТМПЦ Варна
Дъщерята на Димитър Димов Теодора и директорът на ТПМЦ Варна Даниела Димова подписаха договор и за сценична адаптация на класиката "Тютюн".

"Поразените "от Теодора Димова, който неотдавна спечели Националната литературна награда за най-добър български роман на 2020 г. "13 века България", ще бъде поставен за пръв път на сцената. Премиерата ще бъде в Драматичен театър "Стоян Бъчваров" - Варна, а режисьор и автор на драматизацията ще бъде Стоян Радев Ге. К. (той поставя тези инициали след името си, за да не го бъркат със софийския му съименик и колега).

Спектакълът ще бъде един от първите в 100-тния юбилеен сезон на Варненската драма. Теодора Димова е одобрила драматизацията на творбата си и договорът за театралната реализация на „Поразените“ вече е подписан. Премиерата ще излезе през октомври под режисурата на Стоян Радев. Калин Николов ще създаде музикалната среда на спектакъла, а в ролите ще влязат Веселина Михалкова, Даниела Викторова, Петя Ангелова и Полина Недкова.

„Поразените“ ни връща в миналия век, след събитията от 9 септември 1944 г., и разказва за съдбите на три жени и едно дете по време на тоталитарния режим. „Темите на романа са катарзисни според мен – признава режисьорът Стоян Радев Ге. К. пред Радио Варна. - Те са хем история, хем ние някак живеем в това време също - живеем във времената, за които се разказва. В романа освен, да кажем, тежките съдби на героините, има много любов, има нежност, има надежда също. Като че ли с подобен материал не съм се сблъсквал досега и актрисите също го твърдят. Нито един човек няма да остане безучастен и то в най-хубавия смисъл. Онзи ден си казахме с актрисите, в края на една репетиция, че всъщност ние сме късметлии този роман някак да ме блъсне в главата. Аз го взех интуитивно и когато го прочетох, не ми даде мира цяла нощ. Нямах търпение да се обадя на Теодора, за да й кажа всичко това и докато го четях, а това ми се случи за първи път с художествена литература, докато го четях, ми се явяваха театрални образи.“

Една от следващите очаквани премиери на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ в юбилейната година ще бъде по един от най-четените български романи - „Тютюн“ на бащата на Теодора Димова – големия български писател Димитър Димов. Постановката е на драматурга Юрий Дачев и режисьора Бина Харалампиева.

Теодора Димова е автор и на романите "Емине", "Майките" и "Адриана", както и на девет пиеси, сред които "Без кожа", "Змийско мляко" и др., играни на различни сцени у нас и в чужбина. През 2006-а "Майките" спечели Голямата награда за източноевропейска литература във Виена и е преведена на 10 езика. "Адриана" пък бе превърната във филм от режисьора Петър Попзлатев. 

Още по темата