Медия без
политическа реклама

Оскарас Коршуновас и Тимофей Кулябин подготвят нови спектакли у нас

Двамата световноизвестни режисьори до края на месеца ще пристигнат за срещи с актьорите

24 Юли 2023
Световноизвестният литовски режисьор за първи път ще поставя у нас с български артисти.
@oskaras.korshunovas
Световноизвестният литовски режисьор за първи път ще поставя у нас с български артисти.

Световноизвестните режисьори Оскарас Коршуновас и Тимофей Кулябин последователно ще гостуват в България до края на месеца, съобщиха от Народния театър „Иван Вазов“. Те ще проведат поредица от предварителни срещи с актьори и други представители на първата ни трупа по повод на бъдещи свои спектакли, които  подготвят за Голяма сцена на Народния театър. Текстовете, които те ще поставят, вече са избрани, а премиерите ще бъдат през сезон 2024/2025, уточняват от PR eкипа на националната ни театрална институция.

За Оскарас Коршуновас това ще бъде първи спектакъл, създаден в България с български актьори. Литовският театрален гуру обаче е познат на родната публика от гостуването на неговия впечатляващ прочит на Шекспировата трагедия „Ромео и Жулиета“, в който купища брашно летяха над сцената, по време на форума Световен театър в София през 2009 г. Тимофей Кулябин пък вече е работил с артистите от трупата на Народния театър при реализацията на модерната, технологизирана „Нора“ по Хенрик Ибсен.

Стремежът на Народния театър е такъв тип творчески работилници и работни срещи да се провеждат ежегодно в творческата база на театъра извън столицата. По този начин, освен че значително се ускорява процесът по подготовка на спектаклите – част от програмата на театъра за устойчивото му позициониране на европейската театрална сцена, артистите получават възможност за обмяна на опит и идеи в неформална среда.

 Оскарас Коршуновас  е един от най-значимите литовски и европейски режисьори. Роден е през 1969 г. През 1999 г. основава независимия театър ОКТ („Театър на Оскарас Коршуновас“). Спектаклите му се играят по цял свят, като негови постановки често са част от програмата на фестивала в Авиньон. Още с първия си спектакъл „Тук ще бъде там“ през 1990 г. режисьорът печели отличие от Единбургския фестивал. През 2001 г. получава престижната Европейска награда „Нови театрални реалности“. През 2009 г. му е присъдено почетното звание Кавалер на Френския орден за литература и изкуства. Кавалер е и на ордена „Полярна звезда“, Швеция. Удостоен е и със Златния кръст на Полша.

Тимофей Кулябин е роден през 1984 г. През 2007 г. завършва режисьорския факултет на Държавния институт за театрално изкуство в Москва. От 2007 г. работи в Новосибирския академичен театър „Красный факел“, а през 2015 г. оглавява театъра, като става най-младият главен режисьор в Русия по това време. Ръководи театъра до февруари 2022 г., като  през това време реализира поредица от постановки, в които предлага радикални съвременни интерпретации на класически текстове, донесли му редица театрални награди, включително и най-високата в страната – „Златна маска“. Поради антивоенната си позиция Кулябин е принуден да напусне поста главен режисьор на театър „Красный факел“, а представленията му в Русия са отменени. Понастоящем той живее в Европа, където създава спектакли за емблематични театрални институции като „Дойчес театър“ в Берлин, театър „Дайлес“ в Рига, „Шаушпилхаус“ в Цюрих, „Резиденцтеатър“ в Мюнхен и др.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата