facebook
twitter

Култура

Народният театър възмути публиката, като пусна онлайн само откъси

И първата ни сцена кани почитателите си на стрийм-представления, но само с по 15-20 минути от спектаклите
1 024
 снимка: Павел Червенков/Народен театър
Иван Юруков и Теодора Духовникова в "Лисичета".

Близо 100 възмутени коментара постъпиха само за ден във фейсбук страницата на Народния театър "Иван Вазов", след като той обяви своето решение да се нареди сред българските и световните културни институции, излъчващи (безплатно или, в по-редки случаи, срещу символична цена) свои постановки онлайн.

И първата ни сцена ще стриймва своя продукция, но в твърде малки порции. За разлика от Болшой театър, "Метрополитън опера", Берлинската и Софийската филхармония, Софийската опера и балет, театрите "Възраждане", "София", Младежки театър "Николай Бинев", Варненския, Шуменския и Монтанския драматичен театър, Нов театър - НДК и др., Народният няма да зарадва почитателите си с нито едно цяло представление в периода на карантина, когато те не могат да си купят билет за залите му.

Той ще излъчи откъси от 10 свои актуални спектакъла, като най-дългият от тях е 30 минути, а най-кратките - по 15. Всички "постановки" стартират точно в 19:05 ч.

Все пак в защита на Народния театър трябва да кажем, че навръх международния ден на това изкуство - 27 март, той излъчи за почитателите си пълна постановка - "Опит за летене" по Йордан Радичков, която бе гледана от над 10 000 души.

"Времевото ограничение на излъчванията се налага заради правата, които не позволяват показването на цели представления онлайн, но това е начинът, по който Народният театър протяга ръка към зрителите си с покана да бъдем заедно в момент, когато нямаме достъп един до друг, а повече от всичко искаме да продължим да бъдем заедно", се казва в съобщението. 

На запитвания на зрители в социалните мрежи бе отговорено, че Болшой театър и други световни културни институции пускат стари представления, от златния им фонд, а изборът на Народния падал върху нови и активни в афиша спектакли, което налагало разликата. "Колегите от операта и балета са в пълното си право да вземат такива решения", бе отговорът с усмивка на сравнението с онлайн програмата на Софийска опера и балет, където се излъчват пълни записи на спектакли. 

Мнозина от недоволните зрители отбелязаха, че с радост биха платили онлайн билет за цяло представление - както организира своя показ на "Черното пиле" Мариус Куркински, но такава опция засега не се предоставя.

Стриймовете започват от утре, 6 април в Ютюб, като според първоначално обявения план за първата вечер бе предвиден откъс от пиесата "Neoдачници", но представлението на Иван Панталеев по Максим Горки отпадна от програмата изцяло. То бе заместено с "Дивата патица".  Половинчасовият откъс по Х. Ибсен е режисиран от Крис Шарков и а с участието на Ана Пападопулу, Елена Телбис, Иван Бърнев, Валентин Ганев, Цветан Алексиев и др. 

Следващите онлайн откъси от спектакли са, както следва: 9 април, четвъртък – "Даскал", 12 април, неделя – "Когато гръм удари, как ехото заглъхва", 15 април – "Наблюдателите", 18 април - "Лисичета", 21 април – "Бащата", 24 април – "Братя Карамазови", 27 април – "Калигула", 30-и - "Любовникът", и 3-и май, неделя – "Един безумен ден - втора част".

От всички тях е предвиден 15 или 20-минутен отрязък от първо действие, с изключение на "Братя Карамазови" (трийсет минути) и втората половина на спектакъла "Един безумен ден", чиято първа част бе излъчвана в Ютюб канала на националната ни сцена преди две седмици.

Народният театър използва възможността и да благодари на всички, които изпратиха и продължават да изпращат видеозаписи на деца, рецитиращи стихотворения на Иван Вазов в рамките на инициативата „Препрочитате Вазов”. 

 

Още

Първи театър след карантината (ФОТОГАЛЕРИЯ)

15.05.2020

210
Първата премиера след карантината е пред Театър "София"

12.05.2020

Обновена

849 3
Народният театър и филмотечното кино се карантинираха доброволно

12.03.2020

284 1
×