Медия без
политическа реклама

Народният театър посреща 50 европейски гости с 5 топспектакъла

Първото издание на формата „НТ Мини“ ще се състои от 27 февруари до 2 март

23 Февр. 2024
Най-новото заглавие в репертоара - "Моби Дик", също е в Топ 5 селекцията за европейските гости.
Александър Богдан Томпсън
Най-новото заглавие в репертоара - "Моби Дик", също е в Топ 5 селекцията за европейските гости.

От 27 февруари до 2 март в Народния театър „Иван Вазов“ ще се проведе първото издание „НТ Мини“ –  умален формат на шоукейс, който в пет поредни вечери ще покаже селекция от пет емблематични спектакъла от репертоара на театъра, реализирани на Голяма сцена през последните няколко години.

Артистичната програма на „НТ Мини“ е съставена от спектаклите „Бурята“ от Уилям Шекспир на режисьора Робърт Уилсън; „Хага“ от Саша Денисова на режисьора Галин Стоев; „Моби Дик“ по мотиви от едноименния роман на Херман Мелвил на режисьора Диана Добрева; „Орфей“ по Омир и други текстове на режисьора Йерней Лоренци; „Нора“ по Хенрик Ибсен на режисьора Тимофей Кулябин. Всички представления ще бъдат с английски субтитри.

За да се запознаят с тази своеобразна „витрина“ от естетики и театрални подходи, у нас пристигат над 50 чуждестранни гости от театралната общност в цяла Европа.

Сред тях са представители на водещи театрални институции като „Дойчес театър“ –  Берлин, театър „Одеон“ – Париж, „Янг Вик“ – Лондон, „Тонеел Макерай“ – Амстердам, Театъра на Лиеж, театър „Дайлес“ – Рига, Национален театър „Дона Мария II“ – Лисабон, национални театри от Гърция, Румъния, Хърватия, Косово и Албания.

Специално за „НТ Мини“ в България идват и селекционери на мащабни международни фестивали като „Атина Епидавър Фестивал“ (Гърция), Международния театрален фестивал „Ингмар Бергман“ (Швеция), Театралния фестивал на Истанбул (Турция) и Международния фестивал на Тбилиси (Грузия). Гости на събитието ще са и журналисти и критици от специализирани международни платформи за сценични изкуства като The Stage, The Theatre Times, SEE Stages и списанието на Международната асоциация на театралните критици – Critical Stages.

Като съпътстващи събития по време на шоукейса ще се проведат и две значими международни срещи. От 26 до 28 февруари Народният театър ще е домакин на неформална среща на национални театри от Балканите, която ще постави начало на дългосрочен разговор за засилване на сътрудничеството и обмена между институционалните театри от региона по посока създаването на балканска театрална мрежа и балкански театрален фестивал. Срещата ще се проведе по инициатива на Народен театър „Иван Вазов“, в партньорство с Националния театър на Гърция в Атина и Националния театър на Косово, и с подкрепата на Международната театрална мрежа „Европейска театрална конвенция“. Участие в срещата до момента са потвърдили директори и представители на осем национални театъра от седем държави в региона.

На 1 и 2 март в Народния театър ще се проведе и първа работна среща на театрите-партньори на инициирания от „Дойчес театър“ образователен проект Unlearning for Europe („Отучване за Европа”). Неговата задача е да популяризира въвеждането на театъра като предмет в средното образование чрез съвместна програма на театрите от участващите държави: Германия, Холандия, Португалия, България, Румъния и Босна и Херцеговина. В продължение на четири години участниците ще работят съвместно с театрални професионалисти от различни европейски държави.

„НТ Мини“ се осъществява като част от дългосрочните усилия на настоящия екип на Народния театър за преосмисляне на ролята на театъра както в национален, така и в глобален контекст, и утвърждаване на първата ни сцена като водеща национална културна институция с европейско значение. Събитието е част от програма, с която Народният театър отбелязва 120-ата годишнина от основаването си.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата