Медия без
политическа реклама

Народният театър отбелязва 90-годишнината на режисьора Асен Шопов

Доайенът ще представи на първата ни сцена своя пловдивски спектакъл „Майстори“

28 Яну. 2023
Доайенът Асен Шопов приема отличие от ръцете на директора на Пловдивския театър Кръстю Кръстев.
Георги ВачевАсен Шопов
Доайенът Асен Шопов приема отличие от ръцете на директора на Пловдивския театър Кръстю Кръстев.

На 6 февруари театралната общност ще отбележи 90-годишнината на доайена на българската режисура Асен Шопов, съобщиха от Народния театър. На голямата сцена ще бъде представен спектакълът "Майстори" от Рачо Стоянов, който ветеранът поставя преди 2 години, когато е на 88. Продукцията е на Драматичен театър – Пловдив, където и до момента се играе при нестихващ зрителски интерес. 

Повече от 60 години режисьорът Асен Шопов е забележително явление в българския театър. Създал е над 150 театрални постановки и е носител на награди "Аскеер" и "Икар" за цялостното си творчество. През 2013 г. е отличен с орден "Св. св. Кирил и Методий“ (първа степен) за големи заслуги в областта на културата и изкуството. Сред най-известните му спектакли, останали в съзнанието на поколения зрители, са „Коварство и любов“, „Осъдени души“, „Хамлет“, „Време разделно“, „Дачници“, „Нощем с белите коне“, „Процесът против богомилите“, „Тайната вечеря на дякона Левски“, „Величието и падението на Стефан Стамболов“, „Железният светилник“ и много други.

Асен Шопов е роден в Брестовица, Пловдивско, на 16 февруари 1933 г. През 1956 г. завършва актьорско майсторство, а през 1962 г. режисура при проф. Моис Бениеш във ВИТИЗ. През същата година дебютира на сцената на Драматичния театър в Димитровград с постановката „И утре е ден“ по Георги Джагаров. Последователно след това е режисьор в Хасково, театър „Българска армия“, Бургас, Народния театър, Драматичен театър – Пловдив, Театър 199… Най-силните му творчески години са свързани с военната трупа, на чиято сцена Асен Шопов реализира мащабни спектакли с десетки персонажи, често с участието на близо трийсет актьори.

Пиесата, с която ще бъде отбелязана 90-годишнината на режисьора, се приема като един от образците на българската драматургия, съчетаващ в себе си романтичната памет за Възраждането и съвременните колизии на националния ни характер. Спектакълът на Асен Шопов превръща историята за двамата дърворезбари Найден и Живко и тяхното съперничество за сърцето на Милкана в драма с антични размери. Красотата като вдъхновение и красотата като жертва е възелът на конфликта в тази класическа творба. За да се изправи зрителят пред вечните български въпроси – непременно кръвта ли е спойката на българския градеж и задължително ли е иконостасът на мъжа и твореца да е вдигнат върху женските сълзи и болка…

В главните роли в юбилейното представление са гост-звездата Явор Бахаров, Константин Еленков („Одисей“) и Мария Сотирова, позната на зрителите и като полицайката Жана от популярния тв сериал „Братя“. В актьорския състав са още Симеон Алексиев, Русалина Чапликова, Мария Генчева, Добрин Досев, Марин Младенов, Стефан Попов и др.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата