Медия без
политическа реклама

Морфов за пръв път излезе на протест заедно с поддръжниците си

Артистите на Народния театър ме предадоха - с изключение на двама, заяви огорчено режисьорът

16 Март 2023
Булфото
Александър Морфов и Валери Йорданов (вдясно) изведоха шествието в "триъгълника на властта".

Александър Морфов за пръв път протестира заедно с поддръжниците си срещу токсичната атмосфера, създала се в Народния театър „Иван Вазов“ в месеците на управление на новия директор Васил Василев. Режисьорът се включи в митинг-шествие, организиран от наскоро учреденото "Движение за култура", което днес следобед събра десетки артисти и граждани с искане за оставка на Василев, нормативни промени, адекватни на творческия труд, и създаването на Закон за сценичните изкуства. Акцията бе и в подкрепа на самия Морфов - дисциплинарно уволнен от директора няколко месеца след като по нестандартен начин изрази несъгласието си с политическите назначения в първата ни трупа.

"Този митинг е следващата серия на това, което се случи миналата седмица, след като в Министерството на културата бяха казани не много верни неща и никой не реагира. Поводът е заповедта за уволнение на Александър Морфов. Нашето искане е Васил Василев да подаде оставка или тя да му бъде искана", заяви на митинга актьорът Валери Йорданов, цитиран от БГНЕС. "Трябва да накараме хората, най-вече тези в институциите, да ни чуят и да поемат отговорност", категоричен бе той.

"Не съм сигурен, че Морфов ще иска да се върне, но настояваме да можем да работим на чисто. Настояваме, ако Морфов пожелае да се върне, другите режисьори да могат да работят на чисто и постановки да се правят. А зрителят да не бъде дискредитиран с високи цени на билетите”, каза още Йорданов, обещавайки, че със съмишлениците му ще се борят до последно. "Тази битка нямаме право да я губим най-вече заради младите българи", подчерта актьорът, един от емблематичните участници в спектакъла "Хъшове".

"Колеги и приятели на театъра, на всички сценични и не-сценични изкуства - подкрепете ни - целта е обща: ВЪН на "феодалната демагогия и политическата цензура" от изкуствата и от живота на тези, които ги обичат и ценят истински. ВЪН на "политическите активисти", които изискват "писмени обяснения" за "изказано мнение". На тези, които "заплашват, контролират и се чувстват "Василевси", в храмовете на обикновения човек. ВЪН от храмовете, в които творим или търсим Душата си...", призова от своя профил във Фейсбук Валери Йорданов преди протеста.

Самият Александър Морфов заяви пред журналисти на митинга: "Искам да кажа на господин президента: аз съм син на офицер, баща ми полк. Морфо Морфов ме е учил на чест и достойнство. Това беше веруюто на офицерството в България. И, господин президент, вие като висш офицер би трябвало най-добре да знаете тези думи - чест и достойнство. Но вие от висш офицер и генерал се превърнахте в президент и политик, за който тези думи нямат никакво значение". На репортерски въпрос кое го е обидило най-много при развитието на казуса, Морфов отговори: "Това, че ме предадоха артистите в Народния театър - с изключение на двама души".

По време на шествието, което започна от Министерство на културата и стигна до президентството и Министерски съвет, учредителите на "Движение за култура" – проф. Георги Каприев, Валери Йорданов, Албена Колева, Никола Додов, Лилия Абаджиева и др., внесоха исканията си, формулирани в публикуваното вчера открито писмо, в трите управляващи институции.

Новосформираното „Движение за култура“ отправи открито писмо до президента, министър-председателя и министъра на културата на България с настояване да се създаде съответстваща на труда в сферата на изкуствата нормативна база и спешно изработване и приемане на Закон за

"Ние категорично отхвърляме опитите тази криза да бъде сведена до лични конфликти и ситуативни казуси. Действията на "служителя Александър Морфов" (както е определен в заповедта за уволнение) избиха тапата на бутилката, от която изтича нечистотия, натрупвана с десетилетия – причината за нашето консолидиране. Драматично очевидна става липсата на нормативна база, адекватна спрямо творческите институции. Днес те са приравнени с производствените предприятия, чиновническите отделения и т.н. Без да подценяваме ничий труд, твърдим, че творчеството в сферата на изкуствата има твърде различен профил", казва се в писмото.

По-късно след шествието основателите на движението ще обявят следващите си стъпки.

Още по темата