Медия без
политическа реклама

„Движение за култура“ иска спешно Закон за сценичните изкуства

Министър Найден Тодоров се съгласи да съдейства на новосформираното актьорско сдружение

14 Март 2023
#движениезакултура
Движението настоява за нормативни промении акекватен Закон за сценичните изкусм

Новосформираното „Движение за култура“ отправи открито писмо до президента, министър-председателя и министъра на културата на България с настояване да се създаде съответстваща на труда в сферата на изкуствата нормативна база и спешно изработване и приемане на Закон за сценичните изкуства.

Повод за учредяването на движението и за острото поставяне на тези въпроси, както стана дума и на първата пресконференция на движението вчера, е „разрушителната криза в Народния театър: една държавна институция, чието състояние е индикатор за здравето на българския театър, българската култура, българското общество“. Организацията, в чиито редове са Камен Донев, Валери Йорданов, Лилия Абаджиева, Албена Колева и др., продължава да изисква оставка от директора на Народния театър Васил Василев, чието упорство да се удържи на поста, по думите им, "ще отвори трудно поправими рани в културата", както и да подкрепя уволнения от него главен режисьор на трупата Александър Морфов. „Ние категорично отхвърляме опитите тази криза да бъде сведена до лични конфликти и ситуативни казуси. Действията на „служителя Александър Морфов“ (както е определен в заповедта за уволнение) избиха тапата на бутилката, от която изтича нечистотия, натрупвана с десетилетия – причината за нашето консолидиране“, казва се в писмото на творците от „Движение за култура“.

Обяснявайки, че трудът в сферата на изкуствата има своя специфика и не бива да се приравнява с този в производствените предприятия, артистите посочват недомислията в конкурсните процедури при избора на директори на културните институти, липсата на контрол над тях и прилагането на каквито и да било критерии за естетическо качество на „продукцията“ им. Те алармират за невъзможността по законов път към момента „да бъде прекратена една дейност, злодейна спрямо българската култура, независимо дали нейният мотив е политически, професионален или следва от откровена некомпетентност“.

Именно затова от „Движение за култура“ се обявяват за промени в нормативната база и спешно изработване и приемане на адекватен Закон за сценичните изкуства в България, в който да бъдат премислени всички структури на управлението и функционирането на институциите. Декларирайки, че никой от движението няма аспирации да заема какъвто и да било ръководен пост в областта на културата (министерски, директорски и т.н.), представителите му настояват да бъдат привлечени при създаването на съответната нормативна база по силата на своите компетентност и експертни умения.

Междувременно служебният министър на културата Найден Тодоров снощи се е срещнал и е провел разговор с творците от „Движение за култура”, като е изразил готовност да им съдейства за промени в законодателството в областта на сценичните изкуства. Участниците в срещата са се обединили около мнението, че разговорите по темата трябва да продължат.

Още по темата