Медия без
политическа реклама

Марчин Бялас създава паралелен свят от сградите на Катовице

Изложба на полския график се открива в четвъртък в галерия „Академия“

22 Яну. 2024
Архитектурата на Катовице е вдъхновение за работата на художника.

Изложба на полския художник, график и преподавател Марчин Бялас, наречена „Дефрагментиране 1.0“, се открива на 25 януари от 18.00 часа в столичната галерия „Академия“ на ул. „Шипка“ 1.

Графиките, представени в изложбата, са селектирани творби на автора от последните му двадесет години художествена работа, като всички те са изпълнени в графичната техника дълбок печат. Най-ранните творби в експозицията са част от дипломния му проект за магистър, други са създадени няколко години след нея. Следващите две серии си кореспондират и тематично, и по отношение на използваните архитектурни мотиви – едната се казва „Над паважите“, а другата „Стая с изглед“. Произведенията от последните три години са част от серията Half-Life, включваща графики, картини и обекти, но техният общ знаменател продължава да бъде графичната матрица. 

Първоначално базирах своите артистични търсения върху фигуративни изображения, но постепенно изоставих използването им в полза на интерпретацията на градските структури, в които символичното присъствие на човека все още имаше своето място и цел“, споделя Бялас. Графичните интерпретации на градската инфраструктура са вдъхновени от полския град Катовице и са предназначени да създадат алтернативни места в един паралелен свят. В момента той продължава да работи върху поредицата Half-Life, която е опит за дефрагментиране на информацията и интуицията, произтичащи от наблюденията на съвремието, обяснява художникът.

Марчин Бялас завършва Академията за изящни изкуства в Катовице през 2004 г. За дипломната си работа е награден с медал на Ателието за дълбок печат на проф. Ян Шматлох. През 2011 г. Бялас придобива научна степен доктор по изкуствата, а през 2019 г. става хабилитиран доктор. От 2020 г. е професор във Факултета по изящни изкуства на Художествената академия в Катовице. 

Марчин Бялас има в биографията си няколко индивидуални графични изложби в Полша, Канада (Троа Ривиер), Румъния (Плоещ), Германия (Берлин), Ирландия (Дъблин), Беларус (Минск), Франция (Париж), Иран (Техеран), Белгия (Антверпен), Унгария (Будапеща). От 2003 г. се включва активно в пленери, творчески резиденции и фестивали на графичните изкуства в Полша и чужбина. Участвал е в повече от 300 колективни изложби и конкурси, от които има близо 50 награди и отличия.

 

Още по темата