Quantcast

Медия без
политическа реклама

Лятното турне на Народния театър стига до Босилеград

Актьорите от първата ни трупа ще гостуват с три спектакъла в пет града у нас и в Сърбия

23 Юни 2023
НТ Иван Вазов
Лятното турне на Народния ще посети пет града у нас и един в Сърбия.

Лятното турне на Народния театър „Иван Вазов“ предвижда гастроли в Пловдив, Стара Загора, Балчик, Плевен, Царево и дори Босилеград в Сърбия. Графикът на гостуванията на спектаклите е следният: „Един безумен ден“ ще се играе тази вечер в Пловдив и на 26 юни в Стара Загора; „Духът на поета“ на 29 юни ще бъде представен в Балчик, на 4 юли – в Плевен, а на 23 юли – в Царево; „О, ти, която и да си …“ на 7 юли ще зарадва зрителите в близкия сръбски Босилеград.

Спектакълът „Един безумен ден“, с който през настоящия театрален сезон беше отбелязана творческата 50-годишнина на актьора и режисьор Михаил Петров на сцената на Народния театър, след Дома на културата „Борис Христов“ в Пловдив тази вечер, на 26 юни ще пътува за Града на липите, където ще бъде гост в сградата на Държавна опера – Стара Загора. Постановката по комедията на видния автор на френското Просвещение Пиер дьо Бомарше е с режисьор доайенът Михаил Петров и с участието на актьорите Параскева Джукелова, Джулия Бочева, Пламен Димов, Стелиан Радев, Гергана Змийчарова, Стефан Къшев, Васил Драганов, Христо Чешмеджиев, Стоян Пепеланов, Владислава Николова, Ева Данаилова, Явор Вълканов, Вяра Табакова, Христо Терзиев и Виктория Колева. Великолепните костюми, каквито рядко се виждат по сцените в кризисни години, са дело на театралната художничка Елена Иванова.

На 29 юни спектакълът „Духът на поета“ от Стефан Цанев ще гостува в Балчик на сцената на Народно читалище „Паисий Хилендарски – 1870“. Режисьор е проф. Маргарита Младенова, участват Христо Мутафчиев, Валентин Танев и Павлин Петрунов. На постановката ще може да се наслади и публиката в Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ – Плевен, на 4 юли. Спектакълът е включен и в програмата на фестивала „Арт поток“ в Царево на 23 юли.

На 7 юли в Босилеград, Сърбия, ще бъде представен спектакълът „О, ти, която и да си …“ – лиричен колаж от поетесата и драматург Мирела Иванова за любовта и жените в живота на Иван Вазов по стихове, писма и спомени на класика на българската литература. Режисьор на изящната постановка е актрисата Бойка Велкова, която за ролите се е доверила на колегите си Биляна Петринска, Параскева Джукелова, Ева Тепавичарова, Радина Боршош и Ненчо Костов.

Още по темата