Медия без
политическа реклама

Кристо ще опакова Триумфалната арка догодина

И неговият нов проект бе отложен заради коронавируса

01 Май 2020
Christo and Jeanne-Claude Official
Триумфалната арка, опакована, проект.

"Поради пандемията COVID-19, Кристо, Националният център за паметници и Центърът Помпиду взеха съвместно решение да отложат с една година планираното за есента на 2020 г. "опаковане" на Триумфалната арка”. Това съобщение се появи на официалната страница във Фейсбук на Кристо и Жан-Клод. 

Обявени са и новите дати - след покриването ѝ  с на 25 хил. кв. метра сребристо-син плат и 7 хиляди метра червено въже, парижката забележителност ще остане така 14 дни - от 18 септември, събота, до 3 октомври, неделя, 2021 година.

Отлага се и изложбата в Центъра Помпиду, озаглавена "Кристо и Жан-Клод. Париж!", която трябваше да бъде открита през този март и да представи парижките години на творчеството им, сред които и опаковането на моста Пон Ньоф. Но тя няма да чака цяла година, а ще бъде показана веднага, щом Центърът Помпиду бъде отново отворен за посетители.

Това не е първото забавяне на проекта. Според първоначалните планове на художника произведението трябваше да бъде открито на 6 април 2020 г. Но след консултации с Лигата за защита на птиците (LPO) Кристо взе решение да отложи с няколко месеца опаковането, за да се гарантира безопасноста на керкенезите, които гнездят на Арката през пролетта.